Čínský aktivista Jie Kuo-ču zůstane ve vězení i po vypršení trestu

  Článek

Trest smrti publikován 23.7.2008

Jie Kuo-ču, jehož trest za organizování protestů proti nucenému vysidlování v Číně vyprší tuto sobotu, se z vězení nedostane dříve než 1. října, tedy po skončení olympijských her. Amnesty International (AI) důrazně žádá jeho okamžité propuštění.

"Jie Kuo-ču je ve vězení, aby nemohl hovořit o lidech, jako je on sám. O lidech, kteří byli kvůli přípravám olympiády proti své vůli vyhnáni ze svých domovů," říká Amnesty International.

Rodina byla včera představiteli věznice telefonicky upozorněna, že jej nemusí vyzvedat, protože byl místní policií přemístěn. Policie následně uvedla, že vězni nedovolí vrátit se domů dříve než 1. října. Policejní úředníci příbuzným nesdělili, kde se Jie nachází, a nedovolili jim ho navštívit.

Jie Kuo-ču skončil v roce 2004 ve vězení poté, co zažádal o oficiální povolení zorganizovat veřejný protest proti vysidlování obyvatel pekingské části Jü-na-wu v souvislosti s přípravou olympiády. Podle spolehlivých zpráv byl ve vězení mučen. Ačkoli trpí vážnými zdravotními problémy, nedostávalo se mu navíc odpovídající lékařské péče. Amnesty International považuje Jie Kuo-ču za vězně svědomí.

Aktuální petice

  Čína

Ujgurskému profesorovi hrozí v Číně trest smrti

Mezinárodně uznávanému profesorovi geografie a bývalému rektorovi Sin-ťiangské univerzity hrozí trest smrti.

 

Aktuální počet podpisů: 3253 Náš cíl: 3500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...