Solidarita se Zimbabwe jde napříč africkým kontinentem

Stále větší počet Afričanů dává najevo nesouhlas s bezprávím, kterému jsou vystaveni obyvatelé Zimbabwe. Tuto sobotu proto po celém africkém kontinentě proběhly akce, jejichž účastníci ukázali znepokojení nad situací v zemi prezidenta Mugabeho.

Čas předcházející prezidentským volbám, které v Zimbabwe proběhly dne 27. června 2008, doprovázelo zabíjení, mučení a zastrašování. Africký kontinent se tak stal místem, na kterém zaznívaly protesty. Pořádali je různé subjekty africké občanské společnosti i jednotliví aktivisté. Jejich hlas byl slyšet například před budovami velvyslanectví Zimbabwe či před místními parlamenty. Lidé se domáhali akce ze strany Africké unie i jednotlivých afrických vlád.„Flagrantním porušováním hodnot, ke kterým se Afrika přihlásila, poškozuje Robert Mugabe celou africkou společnost. Věříme, že je zodpovědností všech Afričanů zastavit bezodkladně jeho protidemokratické aktivity,“ prohlásil Kumi Naidoo, čestný předseda africké organizace CIVICUS.Další informace o Zimbabwe.

30.10.2017

Venezuela: Represe v obýváku

Venezuelské úřady rozšířily svůj arzenál represí: zahájily vlnu nelegálních razií v domovech občanů podezřelých z disentu. Právě opozičně smýšlející lidé se minulý týden stali laureáty Sacharovovy ceny od Evropského parlamentu.

24.8.2017

Erkin Musajev je VOLNÝ!

10. srpna byl Erkin propuštěn. V osobním vzkazu pro Amnesty International děkuje všem, kdo je podpořili.

25.7.2017

DVTV: Rozhovor s chirurgem, který odebíral v Číně orgány

14.6.2017

Alioho zdraví se prudce zhoršilo