Solidarita se Zimbabwe jde napříč africkým kontinentem

Stále větší počet Afričanů dává najevo nesouhlas s bezprávím, kterému jsou vystaveni obyvatelé Zimbabwe. Tuto sobotu proto po celém africkém kontinentě proběhly akce, jejichž účastníci ukázali znepokojení nad situací v zemi prezidenta Mugabeho.

Čas předcházející prezidentským volbám, které v Zimbabwe proběhly dne 27. června 2008, doprovázelo zabíjení, mučení a zastrašování. Africký kontinent se tak stal místem, na kterém zaznívaly protesty. Pořádali je různé subjekty africké občanské společnosti i jednotliví aktivisté. Jejich hlas byl slyšet například před budovami velvyslanectví Zimbabwe či před místními parlamenty. Lidé se domáhali akce ze strany Africké unie i jednotlivých afrických vlád.„Flagrantním porušováním hodnot, ke kterým se Afrika přihlásila, poškozuje Robert Mugabe celou africkou společnost. Věříme, že je zodpovědností všech Afričanů zastavit bezodkladně jeho protidemokratické aktivity,“ prohlásil Kumi Naidoo, čestný předseda africké organizace CIVICUS.Další informace o Zimbabwe.

3.9.2018

Vykonat (,) nemožné (,) prominout. Mučení v Rusku.

O mýtech a realitě mučení ve vazbách a vězeních v Rusku.

24.8.2018

Vietnamské úřady musí vyšetřit údajné mučení a špatné zacházení policie vůči návštěvníkům koncertu

Vietnamské úřady musí neprodleně vyšetřit incident, při němž byla policií napadena a zbita skupina aktivistů během návštěvy soukromého koncertu v Saigonu, na němž zazněly písně z doby před vládou komunistického režimu.

10.8.2018

Rusko odmítlo Amnesty International přístup k Olegovi Sencovovi, který drží hladovku už přes 80 dní

Sencov, Ukrajinský režisér odsouzený k 20. letům vězení za údajný terorismus. Pomozte mu podpisem.

22.6.2018

Vietnam: Úřady musí vyšetřit podezření z mučení po masovém zatýkání

Vietnamské úřady musí neprodleně a bezpodmínečně propustit demonstranty zadržené při sérii zatýkání během minulého víkendu a provést okamžité, důkladné a efektivní vyšetřování kvůli podezření, že někteří demonstranti byli mučeni.