Solidarita se Zimbabwe jde napříč africkým kontinentem

Stále větší počet Afričanů dává najevo nesouhlas s bezprávím, kterému jsou vystaveni obyvatelé Zimbabwe. Tuto sobotu proto po celém africkém kontinentě proběhly akce, jejichž účastníci ukázali znepokojení nad situací v zemi prezidenta Mugabeho.

Čas předcházející prezidentským volbám, které v Zimbabwe proběhly dne 27. června 2008, doprovázelo zabíjení, mučení a zastrašování. Africký kontinent se tak stal místem, na kterém zaznívaly protesty. Pořádali je různé subjekty africké občanské společnosti i jednotliví aktivisté. Jejich hlas byl slyšet například před budovami velvyslanectví Zimbabwe či před místními parlamenty. Lidé se domáhali akce ze strany Africké unie i jednotlivých afrických vlád.„Flagrantním porušováním hodnot, ke kterým se Afrika přihlásila, poškozuje Robert Mugabe celou africkou společnost. Věříme, že je zodpovědností všech Afričanů zastavit bezodkladně jeho protidemokratické aktivity,“ prohlásil Kumi Naidoo, čestný předseda africké organizace CIVICUS.Další informace o Zimbabwe.

25.7.2017

DVTV: Rozhovor s chirurgem, který odebíral v Číně orgány

14.6.2017

Alioho zdraví se prudce zhoršilo

6.3.2017

Sýrie: tajná kampaň masových pověšení a vyhlazování ve vězení Saydnaya

Nová mrazivá zpráva Amnesty International odhaluje vypočítavou kampaň syrské vlády, mimosoudních masových poprav pověšením ve vězení Saydnaya. Mezi lety 2011 a 2015, byly každý týden, a často dvakrát týdně, skupiny až padesáti lidí odvedeny z cel a usmrceny pověšením. Během pěti let, až 13 000 lidí, většina z nich civilisté považováni za opozici proti vládě, bylo tajně pověšeno v Saydnaye.

6.3.2017

Odpověď prezidenta Bašára al-Asada na zprávu Amnesty International o vězení Saydnaya

V návaznosti na rozhovor prezidenta Bašára al-Asada v rozhovoru pro Yahoo News ve kterém zamítá zjištění nedávné zprávy Amnesty International o hromadných popravách a vyhlazování ve vojenském vězení Saydnaya v Sýrii, řekl Philip Luther, ředitel výzkumu a podpory pro Blízký východ a severní Afriku: