Lidé podepsali 11 100 dopisů proti bezpráví

Článek

Trest smrti publikován 1.7.2008

11 100 - tolik dopisů letos odešle Amnesty International po druhém ročníku podpisové akce na podporu obětí bezpráví.

Poputují do Číny a podpoří dva tamní nespravedlivě vězněné novináře, tibetskou hudebnici a tisíce těch, kteří jsou v nejlidnatější zemi světa ročně popraveni. Dopisy nasbírali v květnu studenti a studentky v ulicích krajských měst ČR.

"Těší nás, že lidská práva oslovují nejen studenty a studentky, ale že pomoci svým podpisem se v Česku rozhoduje stále více lidí. Počet podepsaných dopisů se tak oproti loňskému roku zvýšil o tři tisíce," uvedla Dáša van der Horst, ředitelka české pobočky Amnesty International.

V Číně za měsíc startují letní olympijské hry, přesto stále dochází k závažnému porušování lidských práv. Bezpráví se navíc děje i v přímé souvislosti s olympiádou. V Číně dochází ročně k největšímu počtu poprav ve světě, skutečná čísla však není možné od úřadů získat. Řada rozsudků smrti je vynesena v nespravedlivých procesech, například po přiznání vynuceném mučením, nebo za nenásilné zločiny. Lidé mohou být uvězněni bez soudu, v cele mohou na dlouhá léta skončit za publikování nepohodlných názorů a informací.

Jedním ze způsobů pomoci obětem bezpráví je zasílání dopisů úřadům, které jsou za porušování práv odpovědné. Tak se bezpráví může postavit každý, Amnesty International má zkušenost, že ke zlepšení dochází po dopisové kampani ve 30 až 40 procentech případů.

Pro ty, kteří nestihli svůj dopis podepsat přímo na ulici, možnost vyjádřit nesouhlas s porušováním lidských práv v Číně nekončí. Dopisy jsou i dnes ke stažení na speciální webové stránce www.zastavpopravy.cz.

Aktuální petice

Čína

Ujgurskému profesorovi hrozí v Číně trest smrti

Mezinárodně uznávanému profesorovi geografie a bývalému rektorovi Sin-ťiangské univerzity hrozí trest smrti.

Aktuální počet podpisů: 3253 Náš cíl: 3500

Podepíšu