Evropa mlčí o své roli v nezákonných aktivitách CIA

  Článek

Zbraně pod kontrolou publikován 24.6.2008

Evropské státy se zapojily do utajovaných převozů a věznění zajatců "války proti teroru" ve větší míře, než se předpokládalo, svou odpovědnost navíc popírají. V nové zprávě na to dnes upozornila Amnesty International (AI).

Podle letových záznamů, které má Amnesty International k dispozici, byla při operacích CIA použita i letiště v České republice. V roce 2003 měl v Praze například přistát letoun při zpáteční cestě po převozu nezákonně drženého Jemence do věznice CIA v Afghánistánu. AI již v minulosti vyzvala české úřady k prošetření těchto informací.

"Vlády nás mají chránit před teroristickými útoky, musí tak ale činit v rámci mezinárodního práva. Jednání mimo mantinely zákona je přímém rozporu se slovy evropských vlád o zodpovědném boji proti terorismu," uvedla Amnesty International.

Míra zapojení jednotlivých evropských zemí se liší. Některé aktivně participovaly na nezákonném zadržování podezřelých, další na svém území připustily existenci utajovaných věznic -- tzv. černých děr. Jiné pak přivíraly oči nad zneužíváním svých letišť a vzdušného prostoru.

Zapojení Evropy do tajných aktivit bylo navíc usnadněno dohodami, které ve dnech po útocích z 11. září uzavřelo NATO. Jejich znění nebylo nikdy zveřejněno.
Tyto dokumenty podle Parlamentního shromáždění Rady Evropy daly CIA možnost působit na území Evropy bez veřejné kontroly.

Letouny CIA v České republice


V říjnu 2003 vzlétl podle dostupných informací Gulfstream V jet registrovaný pod číslem N379P z Washingtonu, po mezipřistání v České republice a Rumunsku zamířil do Jordánska, kde vyzvedl muže jemenského původu Muhamada Bašmiláha a nezákonně ho převezl do utajované americké věznice v Afghánistánu. Stejné letadlo, nyní však registrované pod číslem N8068V, přistálo o tři měsíce později v Irsku a na Kypru, poté převezlo zajatce jemenského původu Chálida Maktarího z Iráku do věznice CIA v Afghánistánu. Letoun se do USA vracel přes Českou republiku.

"Stát je odpovědný za porušování mezinárodního práva, pokud vědomě pomáhá další zemi v páchání bezpráví. Informace nevládních organizací a médií jsou natolik vážné, aby Česká republika zahájila vyšetřování možných nezákonných aktivit, ke kterým mělo dojít na jejím území."

Nové informace o zapojení evropských zemí


Zpráva Amnesty International přináší informace o třinácti osobách, na jejichž nezákonném zadržování participovaly evropské země. Šest z nich zůstává nezákonně zadržováno na Guantánamu, další byl v Egyptě vojenským tribunálem odsouzen v nespravedlivém procesu. Všichni bývalí zajatci, se kterými Amnesty International hovořila, byli podle svých slov vystaveni mučení nebo špatnému zacházení. Například zmíněný Chálid Maktarí strávil v různých zařízeních CIA více než dva roky.

Evropa musí vyšetřit svá selhání


Amnesty International evropské země vyzývá, aby zahájily nezávislá vyšetřování, která zjistí skutečný rozsah jejich zapojení do amerického programu. Podle Amnesty International musí evropské úřady zajistit dozor nad činností svých zpravodajských agentur, odmítnout spolupráci na převozu zajatců v případech, kdy chybí soudní dohled, a veřejně odsoudit nezákonné praktiky používané v rámci "boje proti teroru". Dosud však Evropa nepodnikla ani jediné opatření, které by obdobným selháním v budoucnu předešlo.

Další články a zprávy



Více informací o případu Chálida Maktarího se dočtete zde.

Zprávu, která informuje mimo jiné o případu Muhamada Bašmiláha, najdete zde.

Otázky a odpovědi o nezákonných převozech a věznění zajatců války proti teroru.

Aktuální petice

  Izrael

Amnesty International vyzývá všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní a požaduje ukončení zabíjení nevinných civilistů

Nebývalá eskalace konfliktu mezi Izraelem a Hamásem a dalšími ozbrojenými skupinami si vybírá krutou daň na civilistech. Počet obětí je bezprecedentní. S každým dalším dnem se situace stále zhoršuje. Přibývá obětí na životech a humanitární katastrofa v Gaze se prohlubuje. Podepište petici Amnesty a vyzvěte všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní, které by ukončilo krveprolití nevinných civilistů a zajistilo přístup nezbytné humanitární pomoci do Gazy.

 

Aktuální počet podpisů: 1160 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...