V Zimbabwe bylo nalezeno 12 umučených těl

Amnesty International (AI) včera ve večerních hodinách oznámila nález dvanácti těl, která byla objevena v různých částech Zimbabwe. Většina obětí nesla stopy mučení, které mělo za následek smrt.

Oběti měly být údajně uneseny sympatizanty vládní strany ZANU-PF. Únosci byli v některých případech doprovázeni ozbrojenými muži, podle všeho vládními agenty.

Čtyři z obětí byly podle dostupných informací předevčírem uneseny mládeží podporující stranu ZANU-PF ve městě Chitungwiza. K únosu došlo v domě politického představitele zvoleného za Hnutí za demokratickou změnu (MDC). Pět těl bylo nalezeno v provincii Masvingo, dvě v provincii Midlands a jedno v hlavním městě Harare. Další žena zemřela včera v nemocnici v Harare v důsledku útoku mladých příznivců ZANU-PF.

Amnesty International rovněž obdržela svědectví, podle kterých se vojáci chystají obcházet obyvatele a nutit je, aby ve volbách 27. června dali hlas prezidentu Mugabemu.

"Vláda musí veřejně odsoudit veškeré akty násilí, kterého se dopouštějí příznivci ZANU-PF, 'váleční veteráni' a vojáci," prohlásila Amnesty International.

"Vláda musí stáhnout vojáky, kteří jsou rozmístěni ve venkovských i městských oblastech, kde podněcují útoky proti stoupencům opozice."

14.2.2019

Krym: YouTube by se neměl podvolit nezákonným požadavkům Ruska

V reakci na zprávy, že ruský mediální regulátor Roskomnadzor nařídil, aby platforma pro hosting videí YouTube odstranila video o vězni svědomí a krymském obránci lidských práv Emir-Useinu Kukuovi , ředitelka Amnesty International Ukrajina Oksana Pokalčuková uvedla:

12.2.2019

REDAKTOR/KA WEBOVÝCH STRÁNEK (dobrovolnická pozice)

Amnesty International ČR hledá spolupracovníky a spolupracovnice do vzdělávacího projektu o lidských právech, kteří by se podíleli na vytváření obsahu a správě webových stránek www.lidskaprava.cz

8.2.2019

Jana Straková: Stav celé společnosti závisí na tom, jak vzdělaná a kultivovaná je ta nejméně vzdělaná část populace

Docentka Jana Straková působí v Ústavu výzkumu a rozvoje vzdělávání Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy. Dlouhodobě bojuje za vysokou kvalitu a rovnost ve veřejném vzdělávání. Vytrvale upozorňuje na to, že vzdělávací výsledky českých dětí extrémně závisí na tom, do jaké školy děti chodí, v jak bohatém regionu žijí a jaké mají rodinné zázemí. Jana Straková je lídrem v prosazování rovného přístupu ke vzdělávání pro všechny děti. Za to získala Cenu Nadace České spořitelny. Rozhovor s Janou Strakovou vznikl při příležitosti udělení ceny.

7.2.2019

Lidovky.cz: Izrael omezuje vstup neziskovek do země kvůli Palestině