V Zimbabwe bylo nalezeno 12 umučených těl

Amnesty International (AI) včera ve večerních hodinách oznámila nález dvanácti těl, která byla objevena v různých částech Zimbabwe. Většina obětí nesla stopy mučení, které mělo za následek smrt.

Oběti měly být údajně uneseny sympatizanty vládní strany ZANU-PF. Únosci byli v některých případech doprovázeni ozbrojenými muži, podle všeho vládními agenty.

Čtyři z obětí byly podle dostupných informací předevčírem uneseny mládeží podporující stranu ZANU-PF ve městě Chitungwiza. K únosu došlo v domě politického představitele zvoleného za Hnutí za demokratickou změnu (MDC). Pět těl bylo nalezeno v provincii Masvingo, dvě v provincii Midlands a jedno v hlavním městě Harare. Další žena zemřela včera v nemocnici v Harare v důsledku útoku mladých příznivců ZANU-PF.

Amnesty International rovněž obdržela svědectví, podle kterých se vojáci chystají obcházet obyvatele a nutit je, aby ve volbách 27. června dali hlas prezidentu Mugabemu.

"Vláda musí veřejně odsoudit veškeré akty násilí, kterého se dopouštějí příznivci ZANU-PF, 'váleční veteráni' a vojáci," prohlásila Amnesty International.

"Vláda musí stáhnout vojáky, kteří jsou rozmístěni ve venkovských i městských oblastech, kde podněcují útoky proti stoupencům opozice."

25.1.2018

Amnesty International ČR na kraji dospělosti

Letos prvního ledna jsem slavil nejen já, ale i celá česká Amnesty. Od začátku roku jsme se stali nezávislí na podpoře z jiných zemí.

24.1.2018

Bangladéš / Barma: Odložení dohody o návratech poskytuje dočasnou úlevu rohingským uprchlíkům

Oznámení vlády Bangladéše, že musí odložit návrat roghingských uprchlíků do Barmy/Myanmaru, je vítanou úlevou pro stovky tisíc lidí, kteří v současné době žijí v Bangladéši.

23.1.2018

Postupný návrat rohingských uprchlíků do Barmy se odkládá

Postupný návrat rohingských uprchlíků z Bangladéše zpět do Barmy, který měl proběhnout koncem ledna 2018 byl podle prohlášení bangladéšských úřadů zatím odložen.

21.1.2018

Přišel čas změnit Ženevskou úmluvu o uprchlících? Hathaway tvrdí pravý opak.

Navzdory dlouhotrvající kritice této úmluvy bojuje tým okolo Jamese Hatha-waye za zachování současného rámce. Jako řešení navrhuje změnu implementace tak, aby státy společně pomáhaly uprchlíkům a aby se uprchlíci mohli sami postavit na vlastní nohy.