Olympijská pochodeň vstoupí do Tibetu, úřady však mlčí o tisíci zadržených

Olympijská pochodeň je na cestě do tibetské Lhasy, která byla v březnu stejně jako celý Tibet a přilehlé oblasti svědkem protestů ukončených násilím a masovým zatýkáním.

Od té doby čínské úřady k osudu většiny zadržených mlčí. Amnesty International (AI) proto Čínu vyzývá, aby poskytla informace o více než tisíci lidí, kteří byli kvůli protestům zadrženi, a zpřístupnila Tibet nezávislým pozorovatelům, ještě než na jeho půdu doputuje olympijská pochodeň.

"Stovky lidí trpí v otřesných podmínkách čínských věznic pro pokojné vyjadřování svých názorů, aniž by jejich rodiny věděly, kde se nacházejí. Cesta olympijské pochodně by měla otevřít oblast pro novináře a přiblížit sliby Pekingu o 'svobodné a otevřené olympiádě' realitě", prohlásil Sam Zarifi, ředitel programu AI pro Asii a Pacifik.

Zahraniční novináři stále nemají do Tibetu volný přístup. Zprávy, které se z oblasti podařilo dostat přes rodiny a přátele, hovoří o zabavování mobilních telefonů, počítačů a dalších komunikačních zařízení během stovek razií v ženských a mužských klášterech i soukromých domech. Úřady se tak snaží lidem zabránit v kontaktu s vnějším světem. Ti, kteří se odváží posílat z Tibetu informace ven, riskují minimálně uvěznění.

"Úplné odříznutí Tibetu umožňuje, aby svévolné věznění, špatné zacházení nebo ostrá cenzura zůstaly nezdokumentovány a nepotrestány," uvedl Sam Zarifi.

Čínské úřady nezadržují jen mnichy, mnišky a další protestující, zaměřily se i na tibetské umělce, kteří se do protestů přímo nezapojili. S protestujícími je spojuje jen snaha zachovat tibetskou kulturu. Například Jamyang Kyi, známá tibetská zpěvačka a producentka, byla zatčena 1. dubna v budově televizní stanice Čching-chaj a nejméně jeden měsíc zadržována na neznámém místě. Nyní je pravděpodobně v domácím vězení.

14.5.2019

Asia Bibiová je konečně volná!

Pákistánská křesťanka Asia Bibiová se bezpečně dostala z Pákistánu do Kanady, kde získala azyl. Informaci 8. května oznámil její právník. O den později zprávu potvrdilo i pákistánské ministerstvo zahraničních věcí. Bibiová už se v Kanadě setkala se svými dětmi.

10.4.2019

Trest smrti v roce 2018: Dramatický pokles v celosvětových popravách

Celosvětové popravy poklesly o 31% a dosáhly nejnižší úrovně nejméně za dekádu. Několik zemí ale zaznamenalo nárůst v popravách - Bělorusko, Japonsko, Singapur, Jižního Súdán nebo USA. Thajsko obnovilo popravy, Srí Lanka hrozila, že ho bude následovat. Čína zůstala největším světovým popravčím, následovaná Íránem, Saúdskou Arábií, Vietnamem a Irákem.

11.1.2019

Pákistánská křesťanka zatím zůstává v ochranné vazbě

2.1.2019

Trest smrti: Globální zrušení je blíž, než kdy jindy!

Dobré zprávy do nového roku: Rekordní počet 121 zemí hlasoval v prosinci na Valném shromáždění OSN pro ukončení poprav.