Připojte se k fanouškům svobody a lidských práv - Kampaň za svobodu slova v Číně

  Článek

Svoboda slova a vězni svědomí publikován 2.5.2008

Amnesty International zahajuje kampaň za svobodu slova a zastavení cenzury internetu v Číně. Začátek kampaně připadá symbolicky na 3. května, Světový den svobody tisku. Amnesty International ČR spustí v tento den speciální webový projekt www.fandimesvobode.cz, kde se každý může na virtuálním stadionu přidat k fanouškům svobody a lidských práv v Číně.

Čas zbývající do zapálení olympijského ohně v Pekingu rychle ubíhá. Ani sto dní před olympiádou však čínské úřady nedokázaly splnit svůj slib, že do her zajistí „úplnou svobodu médií“. Čína stále tvrdě potlačuje práva domácích novinářů a aktivistů, svobodní nejsou ani žurnalisté zahraniční. Jang Tchung-jen, Chung Ťin-čchiou, Ši Tao – to je jen několik jmen za desítky těch, kteří stráví roky ve vězení za šíření nepohodlných názorů a informací. Dosud neskončila téměř úplná informační blokáda oblastí obývaných Tibeťany, která stále znemožňuje objektivní zpravodajství o aktuální situaci.

„Několikaleté věznění za pouhé kliknutí myší zůstává v Číně stále realitou. V roce olympijských her v Pekingu máme jedinečnou příležitost vymáhat od úřadů naplnění jejich slibů o lidských právech,“ uvedla Dáša van der Horst, ředitelka české pobočky Amnesty International.

Olympijské hry - příležitost ke změně



Amnesty International považuje olympijské hry za příležitost, jak dosáhnout změny. Kromě monitorování stavu lidských práv proto také apeluje na politické představitele a olympijské výbory. Výzva směřuje zejména k veřejnosti, která by neměla být lhostejná k lidem, kteří jsou v Číně vězněni za své názory.

„V Číně pečlivě vybírají, k jakým informacím mají lidé přistup. Vy si můžete vybrat sami. Podpořte proto lidská práva a připojte se na webu www.fandimesvobode.cz,“ vyzvala Dáša van der Horst.

Kampaň bude pokračovat celorepublikovu podpisovou akcí v ulicích krajských měst ČR, která proběhne 13. května 2008.

Chcete usilovat o dodržování lidských práv v Číně i kdekoli ve světě?

Přidejte se k Amnesty International.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2206 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...