Připojte se k fanouškům svobody a lidských práv - Kampaň za svobodu slova v Číně

Amnesty International zahajuje kampaň za svobodu slova a zastavení cenzury internetu v Číně. Začátek kampaně připadá symbolicky na 3. května, Světový den svobody tisku. Amnesty International ČR spustí v tento den speciální webový projekt www.fandimesvobode.cz, kde se každý může na virtuálním stadionu přidat k fanouškům svobody a lidských práv v Číně.

Čas zbývající do zapálení olympijského ohně v Pekingu rychle ubíhá. Ani sto dní před olympiádou však čínské úřady nedokázaly splnit svůj slib, že do her zajistí „úplnou svobodu médií“. Čína stále tvrdě potlačuje práva domácích novinářů a aktivistů, svobodní nejsou ani žurnalisté zahraniční. Jang Tchung-jen, Chung Ťin-čchiou, Ši Tao – to je jen několik jmen za desítky těch, kteří stráví roky ve vězení za šíření nepohodlných názorů a informací. Dosud neskončila téměř úplná informační blokáda oblastí obývaných Tibeťany, která stále znemožňuje objektivní zpravodajství o aktuální situaci.

„Několikaleté věznění za pouhé kliknutí myší zůstává v Číně stále realitou. V roce olympijských her v Pekingu máme jedinečnou příležitost vymáhat od úřadů naplnění jejich slibů o lidských právech,“ uvedla Dáša van der Horst, ředitelka české pobočky Amnesty International.

Olympijské hry - příležitost ke změně

Amnesty International považuje olympijské hry za příležitost, jak dosáhnout změny. Kromě monitorování stavu lidských práv proto také apeluje na politické představitele a olympijské výbory. Výzva směřuje zejména k veřejnosti, která by neměla být lhostejná k lidem, kteří jsou v Číně vězněni za své názory.

„V Číně pečlivě vybírají, k jakým informacím mají lidé přistup. Vy si můžete vybrat sami. Podpořte proto lidská práva a připojte se na webu www.fandimesvobode.cz,“ vyzvala Dáša van der Horst.

Kampaň bude pokračovat celorepublikovu podpisovou akcí v ulicích krajských měst ČR, která proběhne 13. května 2008.

Chcete usilovat o dodržování lidských práv v Číně i kdekoli ve světě?

Přidejte se k Amnesty International.

30.8.2018

Otevřený dopis pro Google: Nerezignujte na lidská práva výměnou za přístup do Číny!

Ohlášené plány společnosti Google spustit v Číně cenzurovaný vyhledavač by představovaly alarmující kapitulaci v oblasti lidských práv s ničivými důsledky v zemi, kde jsou lidé neustále pronásledováni za vyjádření svých názorů, upozorňuje Amnesty a další skupiny pro lidská práva.

12.10.2018

HONG KONG: ODMÍTNUTÍ VÍZA PRO NOVINÁŘE z Financial Times JE hrozba pro SVOBODu TISKU

Odmítnutí vlády Hongkongu obnovit zaměstnanecké vízum reportérovi časopisu Financial Times Asia se zdá být aktem politické odplaty, která pravděpodobně bude mít důsledky pro svobodu tisku ve městě.

6.2.2018

Hongkong: Soud zrušil mladým prodemokratickým aktivistům trest odnětí svobody

Hongkongský nejvyšší soud zrušil tresty odnětí svobody třem předním prodemokratickým aktivistům.

13.12.2017

Maraton psaní dopisů 2017: Amnesty pořádá největší světovou kampaň za lidská práva

Maraton psaní dopisů pokračuje - podepisujte online!