Happening za svobodnou olympiádu

Ve čtvrtek 24. dubna se v čase od 14 do 21 hodin uskuteční v Opletalově ulici v Praze happening s podtitulem "Lidská práva nejsou jen Tibet, olympijské hry nejsou jen sport".

Shromáždění svolané k příležitosti zasedání Českého olympijského výboru a delegátů českých sportovních svazů není podle organizátorů voláním po bojkotu olympijských her. Naopak, cílem je vyjádřit podporu všem českým sportovcům, kteří se svobodně rozhodnou zúčastnit se olympijských her v Pekingu."Žádáme Český olympijský výbor, aby dodržel svůj slib a žádným způsobem neomezoval svobodu projevu českých sportovců, kteří se budou chtít vyjádřit k porušování lidských práv v Číně a Tibetu," řekl zástupce občanského sdružení Lungta.Organizátoři happeningu chtějí Českému olympijskému výboru připomenout, že lidská práva nejsou politickou záležitostí a diskuse o lidských právech nejsou politizováním olympijských her."Vyzýváme Český olympijský výbor, aby sám jasně deklaroval svůj protest proti porušování lidských práv v Číně a Tibetu a v tomto duchu apeloval na Mezinárodní olympijský výbor," uvádí se ve společném prohlášení organizátorů.Shromáždění doprovodí vystoupení řady hudebních skupin, jako je Jablkoň, Létající koberec a další, výstava fotografií z Tibetu v prostoru hlavního nádraží Praha a prezentace organizací zajímajících se o lidská práva a o Tibet.Na přípravě se podílejí organizace Lungta, Potala, M.O.S.T., Namasté Nepál, Barmské centrum Praha, Lidská práva bez hranic, Olympic Watch, Amnesty International ČR a Člověk v tísni. Další článkyČas na zlepšení lidských práv v Číně rychle ubíhá.

17.7.2019

Čína: Živý řetěz na Pražském hradě upozorní na zločiny proti lidskosti

V pátek 19. července od 11. hodin se na Pražském hradě uskuteční happening upozorňující na zločiny proti lidskosti v Číně. Amnesty na tato porušování práv dlouhodobě upozorňuje a akci také symbolicky podpoří.

25.4.2019

Rok a půl mezi zdravými dětmi nám dal oběma strašně moc, říká maminka chlapce, který po autonehodě ochrnul

„Stát, hoří paní učitelka. Uhaste ji,“ volá na zahradě školky šestiletý Péťa. Sedí ve speciálním kočárku, který tlačí tři další kluci. Pravá ruka, ve které drží pomyslnou hadici, je to jediné, s čím dokáže hýbat. Před třemi lety si při autonehodě poranil míchu. Po zotavení chodil do stacionáře, kde byly převážně děti s mentálním postižením. Teď patří už druhým rokem do třídy Břízek Waldorfské mateřské školy na pražských Petřinách. „Ten rok a půl mezi zdravými dětmi nám dal oběma strašně moc,“ říká Péťova maminka Monika Kašparová.

8.5.2019

Migrační aktuality - březen 2019

Každý měsíc vám přinášíme novinky z oblasti migrace a uprchlictví.