Zbraně ze států NATO zhoršují bezpečnostní situaci Afghánistánu

Členské státy NATO a jejich spojenci dodávají obrovské množství ručních i lehkých zbraní a munice do nestabilního Afghánistánu. Amnesty International (AI) při příležitosti summitu NATO v Bukurešti upozornila na riziko, že mohou být zneužity k bezpráví.

K porušování lidských práv je mohou použít místní bezpečnostní složky a policie, zbraně však mohou skončit i v rukou ozbrojených skupin.

Podle dat, která má Amnesty International k dispozici, patřila v letech 2004 - 2006 k dodavatelům největšího množství vojenského materiálu a zbraní do Afghánistánu i Česká republika spolu s USA, Velkou Británií a několika dalšími státy. Dodávky českých zbraní formou daru pokračovaly i v roce 2007. Česká pobočka Amnesty International včera vyzvala ministryni obrany Vlastu Parkanovou, aby ČR uznala svou povinnost monitorovat nakládání se zbraněmi, které předává do rizikových oblastí. Již vloni AI ČR požádala ministryni Parkanovou o informace, jaké monitorovací procedury bude stát uplatňovat po dodání zbraní. Organizace však na svou žádost neobdržela odpověď.

"Nekontrolované šíření zbraní ohrožuje úsilí afghánské vlády o posílení ochrany lidských práv, které podporuje i mezinárodní společenství," říká Amnesty International.

Afghánistán je dnes jedním z nejvíce militarizovaných území světa. Podle dostupných údajů se počet příslušníků všech afghánských bezpečnostních složek odhaduje na 182 000 osob a počet lehkých zbraní, které byly od roku 2002 oficiálně dodány a rozdistribuovány, na 409 022 kusů. K tomu je třeba přičíst miliony ručních zbraní, které jsou v držení ozbrojených skupin, jichž v zemi působí stovky.

Dodávky zbraní podněcuje nadbytek výzbroje ve skladech NATO i přebytek zbraní a munice ve střední a východní Evropě. Neustálé dodávky zbraní jsou přitom zvláště znepokojivé s ohledem na civilní populaci, která je vystavena ozbrojenému násilí ze strany protivládních ozbrojených skupin včetně Talibanu, bezpečnostních složek státu i mezinárodních sil.

Další informace

Mezinárodní společenství v Afghánistánu usiluje o reformu bezpečnostního systému, věnuje však nedostatečnou pozornost vytvoření záruk, které by zamezily zneužití zbraní. "Afghánské ozbrojené složky postrádají dostatečný výcvik, mezinárodní společenství se také nedostatečně věnuje ostraze skladů se zbraněmi, které se mohou dostat do nepovolaných rukou. Dokud nebudou tyto problémy vyřešeny, neexistuje žádné ospravedlnění pro nadměrné dodávky zbraní ze strany NATO," uvedla Amnesty International.

"Uvědomujeme si, že Afghánistán není schopen vybudovat své bezpečnostní složky bez zahraniční pomoci. Nikdo z představitelů ČR ani NATO si však nemůže dělat iluze o stavu afghánské policie a armády. Je proto nejdříve nutné řešit rizika zneužití zbraní," dodala Amnesty International.

10.10.2017

Velká Británie: Amnesty odhalila nelegální obchod se zbraněmi s Jižním Súdánem v hodnotě 46 milionů dolarů vyjednaný přímo před očima úřadů

Zpráva zveřejněná dnes Amnesty International odhaluje, jakým způsobem fiktivní firma (tzv. „prázdná skořápka“) z centra londýnského West Endu posloužila jako prostředník v obrovských potenciálních obchodech se zbraněmi do válkou zničeného Jižního Súdánu a dalších zemí, a to díky mezerám v zákonech, které dělají z Velké Británie útočiště pro firmy zapojené do nelegálních převozů zbraní.

10.10.2017

MFD: Jak se dostaly české zbraně k tzv. Islámskému státu?

27.9.2017

HN: Ázerbájdžánské dělostřelectvo se chlubí českými houfnicemi

26.9.2017

České zbraně v Ázerbájdžánu – opravdu funkční kontrola?

Podle sdělení HN došlo k tomu, že se v Ázerbajdžánu přes zbrojní embargo objevily mimo jiné české zbraně Dana – M1.