Členové AI demonstrující za Tibet byli v Nepálu zadrženi

  Článek

Svoboda slova a vězni svědomí publikován 25.3.2008

V den 49. výročí potlačení povstání Tibetanů proti čínskému útlaku proběhly v Tibetské autonomní oblasti a dalších tibetských oblastech protesty.

Demonstrace proběhly a stále probíhají v mnoha dalších zemích včetně Nepálu. Tam bylo podle odhadů včera zatčeno více než 400 lidí, kteří se chtěli protestů zúčastnit. Mezi zatčenými byli i členové nepálské pobočky Amnesty International.

Incident se odehrál krátce před plánovanou vigílií věnovanou Tibetu, kterou uspořádala Amnesty International Nepál. V pondělí 24. března v 13:55 místního času bylo však v Khátmándů 17 aktivistů AI zadrženo a převezeno na policejní stanici. Nebyl jim sdělen žádný důvod jejich zatčení.

Mezi zadrženými byli ředitel Amnesty International Nepál Ramešwár Npal, Góvinda Bandí, právník a člen Mezinárodní komise právníků, dále členové tibetské komunity a členové Amnesty International. Tito zadržení již byli propuštěni.

Nepál tak ukazuje netoleranci k rozmanitosti názorů. S tím, jak se země blíží volbám, projevuje se represe i v dalších oblastech. „Úřední zásahy do pokojných protestů Tibeťanů a dalších aktivistů na obranu lidských práv jsou v rozporu s ústavou,“ tvrdí AI. Podle Amnesty International navíc místní úřady k tomu, aby předběžně bránily konání demonstrací, nemají žádnou právní oporu.

Amnesty International vyzvala k propuštění všech lidí, kteří byli zadrženi kvůli účasti na pokojných demonstrací věnujících se situaci v Tibetu. Čínské vládě pak Amnesty International připomněla svou výzvu, aby povolila nezávislé vyšetřování OSN. Čínské úřady se také musejí zabývat důvody protestů Tibetanů a přehodnotit svou politiku, která jejich nespokojnost zapříčinila.


Video: AI hovořila o Tibetu na Radě OSN pro lidská práva - řeč přerušena na žádost čínské strany.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2208 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...