Členové AI demonstrující za Tibet byli v Nepálu zadrženi

V den 49. výročí potlačení povstání Tibetanů proti čínskému útlaku proběhly v Tibetské autonomní oblasti a dalších tibetských oblastech protesty.

Demonstrace proběhly a stále probíhají v mnoha dalších zemích včetně Nepálu. Tam bylo podle odhadů včera zatčeno více než 400 lidí, kteří se chtěli protestů zúčastnit. Mezi zatčenými byli i členové nepálské pobočky Amnesty International.

Incident se odehrál krátce před plánovanou vigílií věnovanou Tibetu, kterou uspořádala Amnesty International Nepál. V pondělí 24. března v 13:55 místního času bylo však v Khátmándů 17 aktivistů AI zadrženo a převezeno na policejní stanici. Nebyl jim sdělen žádný důvod jejich zatčení.

Mezi zadrženými byli ředitel Amnesty International Nepál Ramešwár Npal, Góvinda Bandí, právník a člen Mezinárodní komise právníků, dále členové tibetské komunity a členové Amnesty International. Tito zadržení již byli propuštěni.

Nepál tak ukazuje netoleranci k rozmanitosti názorů. S tím, jak se země blíží volbám, projevuje se represe i v dalších oblastech. „Úřední zásahy do pokojných protestů Tibeťanů a dalších aktivistů na obranu lidských práv jsou v rozporu s ústavou,“ tvrdí AI. Podle Amnesty International navíc místní úřady k tomu, aby předběžně bránily konání demonstrací, nemají žádnou právní oporu.

Amnesty International vyzvala k propuštění všech lidí, kteří byli zadrženi kvůli účasti na pokojných demonstrací věnujících se situaci v Tibetu. Čínské vládě pak Amnesty International připomněla svou výzvu, aby povolila nezávislé vyšetřování OSN. Čínské úřady se také musejí zabývat důvody protestů Tibetanů a přehodnotit svou politiku, která jejich nespokojnost zapříčinila.

Video: AI hovořila o Tibetu na Radě OSN pro lidská práva - řeč přerušena na žádost čínské strany.

27.1.2019

Taši Wangčuk je už tři roky nespravedlivě ve vězení

Tři roky už sedí nespravedlivě ve vězení Taši Wangčuk. A zločin? Veřejně hájil právo Tibeťanů učit se tibetštinu.

31.8.2018

Nejvyšší lidový soud Číny zamítl Wančhugovo odvolání

28.5.2018

Deník Referendum o Tašiho rozsudku

22.5.2018

5 let vězení pro pro Tašiho Wangčuka

Pětiletý trest odnětí svobody pro tibetského aktivistu je jasným signálem neustávajícího tlaku ze strany čínských úřadů na Tibeťany, jejichž jediným proviněním je pokojné uplatňování svých kulturních práv.