Apel na podporu lidských práv v Tibetu

  Článek

Násilná vystěhování publikován 19.3.2008

Podle dostupných informací čínská policie v těchto dnech ve Lhase prohledává dům od domu, snaží se najít lidi, kteří se účastnili nedávných protestů.

Podle očitých svědků dochází k odvlékání lidí z jejich domovů. Ačkoli jsou ulice hlavního města údajně ztichlé a liduprázdné, nepokoje mezi tibetskou populací v sousedních provinciích pokračují. V některých oblastech je podle dostupných zpráv situace extrémně napjatá.V Tibetu jsou nyní rozmístěny početné ozbrojené jednotky a hrozí, že dojde k dalšímu bezpráví.Podle oficiálních čínských zdrojů protestující Tibeťané zabili 13 „nevinných civilistů“. Zdroje z tibetského exilu uvádějí, že čínské ozbrojené síly připravily o život 99 Tibeťanů. Amnesty International vyzvala čínské úřady, aby neužívaly nepřiměřenou sílu vůči lidem, kteří chtějí vyjadřovat své názory. Amnesty International také uveřejnila urgentní apel na podporu patnácti mnichů, kteří byli zadrženi 10. března 2008. Prosíme, zašlete dopis na jejich obranu. Podrobné informace najdete v příloze na konci tohoto článku.

Další informace

Amnesty International nepodporuje politické cíle některých protestujících, usiluje výhradně o dodržování jejich lidských práv. Amnesty International rovněž nezastává žádné stanovisko v otázce nezávislosti Tibetu.

Aktuální petice

  Tibet

Zastavme nedobrovolné vzdělávání tibetských dětí v čínských školách!

Čínská vláda každoročně přemisťuje tisíce nejlepších studentů z tibetských základních škol ve věku od 11 do 15 let z jejich rodných měst do internátních škol v Pekingu a dalších vzdálených provincií studovat v třídách tzv. Tibetských vnitrozemských škol (v originále Neidixizang – 内地西藏班).

Aktuální počet podpisů: 2935

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...