Irák: pět zoufalých let

  Článek

Zastavte mučení Trest smrti publikován 16.3.2008

Pět let po svržení Saddáma Husajna zůstává Irák jedním z nejnebezpečnějších míst světa, ve své zprávě to dnes uvedla Amnesty International (AI). Nejvyšší cenu za zhoršenou situaci platí civilisté, své domovy jich musely opustit již více než čtyři miliony.

Na iráckou společnost mají devastující dopad útoky ozbrojených skupin a sektářské násilí. Vládní síly se dopouštějí mučení zadržených. Americké i irácké síly pokračují ve věznění stovek podezřelých, z nichž mnozí se nemohou hájit před soudem. Přes nespolehlivost justice padly již ve stovkách procesů rozsudky smrti."Vláda Saddáma Husajna byla synonymem pro bezpráví," říká Malcolm Smart z AI, "jeho svržení ale rozhodně Iráčanům nepřineslo úlevu."Tisíce lidí přišly během minulých let o život nebo utrpěly vážná zranění. I komunity, které dříve žily v relativním klidu, se nyní ocitají uprostřed otevřeného konfliktu. Situace se zhoršila především pro ženy, které jsou vystaveny nátlaku ze strany náboženských extremistů. Úřady je navíc nedokáží ochránit před tzv. "vraždami ze cti", při kterých jsou ženy zabíjeny svými příbuznými.Situace dopadá i na bezpečnostně poměrně klidnou kurdskou oblast severu Iráku, kde ekonomický rozvoj není následován větším respektem k lidským právům.Do zajištění bezpečnosti byly investovány již miliony dolarů, přístup k nezávadné pitné vodě však dnes nemají dvě třetiny obyvatel Iráku. Každý třetí Iráčan -- zhruba osm milionů lidí -- je navíc životně závislý na humanitární pomoci.Podle posledního společného výzkumu Světové zdravotnické organizace (WHO) a irácké vlády, jehož závěry byly publikovány v minulém lednu, bylo od března 2003 do června 2006 zabito více než 150 000 lidí. Nikdo však nezná přesný počet těch, kteří od zahájení invaze vedené USA přišli o život.Nastolit pořádek nedovoluje přetrvávající špatná bezpečnostní situace. Především však irácké úřady nedokázaly využít příležitost k posílení lidských práv a vybudování fungujícího právního státu. Plný text zprávy v anglickém jazyce.

Aktuální petice

  Čína

Ujgurskému profesorovi hrozí v Číně trest smrti

Mezinárodně uznávanému profesorovi geografie a bývalému rektorovi Sin-ťiangské univerzity hrozí trest smrti.

 

Aktuální počet podpisů: 3253 Náš cíl: 3500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...