Vznikla koalice proti diskriminaci Romů v EU

  Článek

Diskriminace publikován 6.3.2008

V Bruselu vznikla koalice osmi národních a mezinárodních nevládních organizací, která bude usilovat o přijetí jednotné evropské politiky proti diskriminaci Romů. Představitelé této Koalice pro evropskou romskou politiku dnes představí své návrhy eurokomisaři pro sociální politiku Vladimíru Špidlovi.

V členských zemích EU žije dle odhadů 7 - 9 milionů Romů, kteří patří k jedné z nejvíce znevýhodněných skupin obyvatel. Ačkoli představitelé Evropské komise uznávají, že sociální vyloučení Romů je dostatečně zdokumentováno, neexistuje dosud jednotná a ucelená evropská politika, která by proti jejich znevýhodnění bojovala.

"Diskriminace Romů a jejich sociální vyloučení představuje celoevropský problém, který si žádá jasnou a jednotnou reakci," tvrdí koordinátor koalice David Marks.

Koalice vyzvala Evropskou unii k přijetí rámcové strategie romské inkluze. Je nezbytné, aby se tvorby této strategie účastnili zástupci romských komunit. Podle koalice by se Evropská unie zaměřila na tři hlavní oblasti:

- uznání zodpovědnosti národních úřadů za ochranu Romů před diskriminací,

- zajištění rovného přístupu Romů ke vzdělání, zdravotní péči a adekvátnímu bydlení

- podpora účasti Romů na občanském a ekonomickém životě společnosti.

Výsledkem rámcové strategie by mělo být sjednocení dílčích kroků, které unie dosud podnikla, a vybudování základu jednotné evropské politiky pro odstranění romské diskriminace.

Koalice sdružuje mezinárodní i národní nevládní organizace, které se věnují problémům diskriminace, porušování lidských práv a sociálního vyloučení. Členy jsou Amnesty International (AI), Evropská síť proti rasismu (ENAR), European Roma Grassroots Organisation (ERGO), European Roma Information Office (ERIO), Evropské centrum pro práva Romů (ECRE), Minority Rights Group International (MRGI); Open Society Institute (OSI) a Soros International Foundation (SF).

Fakta o koalici.

Aktuální petice

  Kanada

Žádáme spravedlnost pro děti původních obyvatel v Kanadě. Přidáte se?

V květnu 2021 byly v areálu bývalé internátní školy pro původní obyvatele v kanadském městě Kamloops nalezeny ostatky 215 dětí. Instituce byla součástí sítě internátních škol, která se zaměřovala na asimilaci dětí původních obyvatel Kanady. Děti ve školách čelily psychickému a fyzickému násilí a sexuálnímu obtěžování. Nesměly mluvit mateřským jazykem, nucená převýchova se soustřeďovala i na zvyky a tradice, které vlivem výuky částečně zanikly.

 

Aktuální počet podpisů: 1151 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...