Maraton psaní dopisů

Osvoboď podpisem

Ahoj, jsem Bára, a protože mi záleží na lidských právech, rozhodla jsem se za ně postavit. Díky, že jsi tady a čteš tyhle řádky!

Od pátku 2. června do neděle 11. června 2017 bude probíhat kampaň „Osvoboď podpisem“, petiční akce za vězně svědomí. Je to takový letní Maraton psaní dopisů. Společně si teď projdeme základní kroky, které povedou k organizaci tvé vlastní akce v ulicích.

Vždycky mě štvalo, že i v dnešní době jsou lidé zavíráni do vězení pouze za to, že uplatňují svoji svobodu slova a vyjadřují své názory například postem na Facebooku nebo různou formou umění. Takové osoby Amnesty International označuje jako vězně svědomí – lidi, kteří jsou nespravedlivě vězněni, pronásledováni nebo utlačováni za své názory a myšlení.

A právě za takové vězně svědomí se teď pojďme postavit – stačí vyrazit kamkoliv ven, kde jsou lidi (na náměstí, do ulic, parků, před obchoďáky) a sbírat podpisy na petice za jejich propuštění.

Než se zaregistruješ a vyrazíš do ulic, poctivě si prosím přečti tyhle následující kroky. Bez přípravy to nejde!

• přečti si desatero a zaregistruj se
  • projdi si případy, stáhni a vytiskni si "materiály pro organizátory"
  • rozmysli si, kdy, kde a s kým do akce půjdeš
  • vyraž do ulic a inspiruj kolemjdoucí k akci za vězně svědomí
  • sbírej na jejich podporu podpisy online přes mobil nebo "offline" na vytištěné petice
  • zapoj se do fotokampaně a sdílej fotky na sociálních sítích s hashtagem #stojimsizasvobodou
  • pošli nám zpátky petiční archy s podpisy, abychom je mohli doručit příslušným autoritám
Bára Votíková Bára Votíková - fotbalistka a youtuberka

SU ČCHANG-LAN: UVĚZNĚNA ZA KOMENTÁŘ NA SOCIÁLNÍCH SÍTÍCH, Čína

Su Čchang-lan je 45letá prodemokratická čínská aktivistka, která se ve své aktivistické práci věnovala ženským a dětským právům, jako je např. obchodování s dětmi, dětské nevěsty, plánování rodičovství, násilí páchané na ženách v souvislosti s politikou jednoho dítěte a dědictví. Zabývala se také právy migrujících dětí, právy na půdu, nuceným vystěhováním a prodemokratickou činností. Všechny tyto aktivity byly zcela nenásilné, přesto ji donutili kvůli jejímu otevřenému vyjadřování zanechat pedagogické práce a několikrát byla zadržena. V říjnu 2014 byla zatčena a později i obviněna z „podněcování k podvratné činnosti vůči státní moci“ poté, co na internetu uveřejnila komentáře na podporu prodemokratických protestů v Hongkongu. Ve vazbě jí upírají kontakt s rodinou a až do května 2015 se nemohla setkat s obhájcem. Tehdy ale proběhla první a zároveň poslední schůzka. Poté, co byla Su vězněna jeden rok, ji prokuratura města Foshan obvinila za „podněcování k podvracení státní moci“. Před soud se měla Su dostavit v dubnu 2016, ale ten i přesto, že už je to více než rok, dosud nevyhlásil verdikt. Podmínky její vazby jsou velmi špatné. Kvůli dlouhodobému zadržování a potížím se srdcem není její zdravotní stav dobrý.

POŽADUJEME:

• Bezpodmínečné a okamžité propuštění Su Čchang-lan
  • Zajištění pravidelného přístupu k její rodině, obhájcům a jakékoli potřebné lékařské péči
  • Záruku, že nebude po dobu zadržování podrobena mučení ani jinému špatnému zacházení
  • Zajištění toho, že její rodina ani přátelé nebudou zadržováni, šikanováni či vystaveni jakýmkoli omezením jejich svobody projevu, shromažďování a sdružování kvůli svému úsilí v její prospěch

Adresát:

Director of Guangdong Provincial Public Security Department
Li Chunsheng
Guangdong Provincial Public Security Department
Huanghualu
Guangzhoushi 510050
People’s Republic of China

Registrace

Maraton psaní dopisů

Souhlasím se zpracováním osobních údajů podle Zásad o ochraně a zpracování osobních údajů AI ČR

Seznámil jsem se s Desaterem pro pořádání pouličních akcí a budu se jím řídit.

FOTOKAMPAŇ #STOJIMSIZASVOBODOU

Dejte světu vědět, že stojíte za svobodou. Postavte se za tři vězně svědomí a to doslova a symbolicky tak vyjádřete, že stojíte za hodnotou svobody.

Vyrobte si stopy, můžete si nějaké vytisknout či je křídou načrtnout na chodník, postavte se do nich a vyfoťte se, jak ,,stojíte za svobodou“.

Chceme, aby se vaše fotky šířily na internetu, na instagramu či facebooku a inspirovaly tak ostatní. Fotku sdílejte s hashtagem: #stojimsizasvobodou (pozn. bez háčků, čárek a mezer)

Fotokampaň