Petice za okamžité a bezpodmínečné propuštění Pavla Sevjarynce

220030 Minsk
Belarus

Vážený nejvyšší státní zástupce,

vyjadřuji své vážné znepokojení nad případem Pavla Sevjarynce, jenž byl nedaleko svého domova v Minsku dne 7. června zatčen a je v současnosti zadržován v nevyhovujících podmínkách. Pavel Sevjarynec byl v rozporu s právem na shromažďování za svou účast na protestech odsouzen na 75 dní „správní vazby“. Je vězněm svědomí a musí být okamžitě a bezpodmínečně propuštěn. Znepokojují mne také důvěryhodné zprávy o špatném zacházení, kterého se mu dostává. Podle jeho ženy a již propuštěných spoluvězňů mu nebylo dovoleno setkat se se svým právním zástupcem a byl deset dní držen v samovazbě. Je nucen spát na lavičce bez matrace, ta je navíc každý den od 6:00 do 22:00 hodin opírána o stěnu, takže v cele zůstane pouze železná stolička. V cele dále chybí tekoucí voda a zadržený nemá možnost náležitého pohybu. Jeho osobní věci, hygienické potřeby a teplé oblečení mu byly zabaveny. Také Bible mu – oddanému křesťanovi – byla zabavena. Do 29. června vazební zařízení odmítalo přijmout balíčky od jeho ženy, a když konečně jeden přijalo, není známo, zdali se do rukou Pavla Sevjarynce vůbec dostal. S ohledem na výše uvedené Vás vyzývám k okamžitému a bezpodmínečnému propuštění vězně svědomí Pavla Sevjarynce a k zajištění, aby on ani žádná jiná osoba nebyli vystaveni takovýmto podmínkám, vytvářejícím kruté, nehumánní a ponižující zacházení či trestání.

S pozdravem

Celé znění on-line petice v angličtině Zavřít