Petice za okamžité a bezpodmínečné propuštění Patricka Zakiho George

Cairo
Arab Republic of Egypt

Vážený pane zástupce,

dne 7. února 2020 byl výzkumník v oblasti lidských práv Patrick Zaki George svévolně zatčen imigračními úředníky na letišti v Káhiře, když se v půl páté ráno vracel z italské Boloně, kde byl na studijním pobytu v rámci programu Erasmus.

Jeho právníci sdělili Amnesty International, že důstojníci Národní bezpečnostní agentury (NSA) Patricka drželi spoutaného a s páskou přes oči po celou dobu zhruba 17hodinového výslechu na letišti.

Později ho přesunuli do nespecifikovaného zadržovacího zařízení v al-Mansúře. Důstojníci NSA ho vyslýchali ohledně jeho práce v oblasti lidských práv v Egyptě a účelu jeho pobytu v Itálii. Během výslechu ho důstojníci NSA bili do břicha a do zad a mučili ho elektrickými šoky do horní části těla.

O den později státní zástupci v al-Mansúře nařídili jeho zadržení na dobu 15 dnů, zatímco se vyšetřovala jeho obvinění, zahrnující „šíření falešných zpráv“, „vyzývání k protestu“ a „vyzývání k násilí a teroristickým zločinům“. Státní zástupci uvedli, že za důkazy považují deset příspěvků na Facebooku, ale nedovolili ani Patrickovi, ani jeho právníkovi podívat se, o které konkrétní příspěvky se jedná.

Podle jeho právníků zpráva o zadržení z 8. února 2020 mylně tvrdila, že Patricka úředníci zatkli v jeho domě v al-Mansúře, ve skutečnosti ho ale úředníci Národní bezpečnostní agentury drželi zhruba 30 hodin v izolaci, čímž překročili 24hodinový zákonný limit.

Patrick je v současné době držen na policejní stanici v al-Mansúře. Amnesty international považuje Patricka Zakiho za vězně svědomí zadrženého výhradně za svou práci v oblasti lidských práv a politické názory, které vyjádřil na sociálních sítích.

Proto Vás žádám o jeho okamžité a bezpodmínečné propuštění, zahájení nezávislého vyšetřování mučení, které utrpěl, a o zajištění jeho ochrany. Také Vás žádám, aby až do svého propuštění měl přístup ke svým právníkům, rodině a lékařské péči a aby byl chráněn před mučením či jiným špatným zacházením. Na závěr vybízím egyptské úřady k okamžitému a bezpodmínečnému propuštění všech, kteří byli zatčeni výhradně kvůli obraně lidských práv a za pokojné vyjadřování svých názorů.

S pozdravem

Celé znění on-line petice v angličtině Zavřít