Petice potrestání útočníků a zbavení všech 14 žen veškerých absurdních obvinění.

Minister of Justice and Prosecutor General
Zbigniew Ziobro
Prokuratura Krajowa
ul Rakowiecka 26/30
Poland

Vážený pane ministře,

11. listopadu 2017 bylo 14 odvážných polských žen napadeno během pochodu organizovaného při příležitosti Dne nezávislosti ve Varšavě. Skupina aktivistek se rozhodla vystoupit proti nenávistným projevům, které průvod provázely, a přinesly transparent s nápisem „Stop fašismu“. Několik minut po roztažení transparentu byly napadené a z videozáznamů je vidět, že do nich někteří lidé kopali, plivali na ně a křičeli. Policie však adekvátně nezasáhla.

Řada demonstrujících používala světlice, házela petardy, křičela či nesla transparenty s xenofobním podtextem jako je „Bílé Polsko“ či „Buď Evropa bílá, nebo opuštěná“. Některé z napadených žen byly zraněné a útok jim způsobil pohmožděniny a řezné rány. Jedna z nich upadla do bezvědomí a potřebovala lékařskou pomoc. Polské úřady je však nedokázaly ochránit. Naopak, nyní jsou trestané, zatímco útočníci ne.

Amnesty International vyzývá polské úřady, aby zajistily, že těchto 14 žen nebude potrestaných za pokojný protest a zároveň zajistí, že budou stíháni útočníci, kteří je napadli.

V úctě,

Celé znění on-line petice v angličtině Zavřít