Petice za zbavení všech obvinění a uzavření případů Anny a druhého aktivisty.

Minister of Interior
Mariusz Kamiński
Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Administracji
ul. Stefana Batorego 5
02-591, Warszawa

Vážený pane ministře,

vyjadřuji své znepokojení nad zadržením dvou aktivistů a obviněním vzneseným proti nim dne 10. června v souvislosti s tzv. „plakátovou kampaní“ ve Varšavě, která obvinila vládu z manipulace se statistikami COVID-19.

Oba aktivisté byli zadrženi v souvislosti s probíhajícím vyšetřováním výměny autobusových reklam za plakáty, ke které došlo 29. a 30. května 2020. Plakáty obsahovaly informaci, že vláda manipulovala se statistikami týkajícími se onemocnění COVID-19 a zobrazovala ministra zdravotnictví jako maltézského rytíře. Obvinění namířená vůči němu jsou na plakátech sepsána v podobě „Lukášova evangelia“ a samotný ministr je na nich zobrazen jako rytíř maltézského řádu.

Jedná z aktivistek – známá obránkyně lidských práv – byla zadržena v noci 8. června po domovní prohlídce. Ve vazbě strávila 41 hodin a až do jejího propuštění dne 10. června jí byl odmítnut přístup k právníkovi. Její laptop, telefony a tablet byly zabaveny. Druhý aktivista byl zadržen dne 9. června a propuštěn o 20 hodin později.

Obviněni byli z trestného činu „krádeže a vloupání“ podle článku 279 odst. 1 trestního zákoníku, za který lze uložit trest odnětí svobody na jeden rok až deset let.

Právo na svobodu projevu, zakotvené v Mezinárodním paktu o občanských a politických právech a Evropské úmluvě o lidských právech, jejichž smluvní stranou je i Polsko, chrání tvorbu a distribuci plakátů, a to i v případě, že jejich obsah kritizuje státní orgány. Polské úřady se proto odvolávají na to, že výměnou autobusové reklamy za plakáty došlo k majetkové škodě v hodnotě 100 EUR – ta sama o sobě nestačí k naplnění skutkové podstaty trestného činu krádeže a vloupání. Není jasné, proč aktivistku a aktivistu obvinili z krádeže a vloupání, když nic neodcizili. Amnesty International se obává, že jde o nepodložené obvinění, jejichž cílem je jejich potrestání za kritiku státních orgánů – a to způsobem odrážejícím negativní trend obtěžování protestujících a aktivistů a aktivistek, který Amnesty International v Polsku zaznamenává od roku 2017.

Žádám Vás proto, aby vyšetřování „vloupání a krádeže“ proti oběma aktivistům bylo zastaveno a jejich obvinění okamžitě zrušena.

S pozdravem

Celé znění on-line petice v angličtině Zavřít