Petice za okamžité propuštění Alexandry Skočilenko

Saint Petersburg, 190000
Russian Federation

Vážený pane státní zástupce,

obracím se na Vás s naléhavou žádostí o zastavení trestního stíhání Alexandry Skočilenko, obviněné z „šíření vědomě nepravdivých informací o použití ruských ozbrojených sil“ (článek 207.3 trestního zákoníku). Je obviněna z výměny cenovek v petrohradském supermarketu za protiválečná hesla, což nepředstavuje mezinárodně uznávaný trestný čin. Byla zatčena 11. dubna a vyslýchána do tří hodin ráno následujícího dne. Alexandra Skočilenko má vážné zdravotní potíže a umístění do vyšetřovací vazby, kde se jí nedostává vhodné stravy ani lékařské péče, vážně ohrožuje její zdraví a dobré životní podmínky ve vězení.

Alexandra Skočilenko trpí celiakií (genetickou nesnášenlivostí lepku). Pokud bude konzumovat lepek, může u ní začít docházet k selhávání orgánů nebo k rozvoji onkologických a autoimunitních onemocnění. Podle dostupných informací jí vazební věznice neposkytuje bezlepkovou stravu ani nedovoluje, aby jí byla taková strava zasílána.

Alexandra Skočilenko je písničkářka a umělkyně z Petrohradu. Mezinárodně známou se stala díky své práci na destigmatizaci duševních onemocnění, která pomohla mnoha lidem v Rusku i mimo něj.

S ohledem na výše uvedené Vás vyzývám:

K okamžitému propuštění Alexandry Skočilenko a stažení obvinění proti ní vedených.

Do doby jejího propuštění o zajištění takových podmínek a zdravotní péče, aby odpovídaly mezinárodním standardům a aby měla přístup k odpovídající zdravotní péči a vhodné stravě.

S úctou

Celé znění on-line petice v angličtině Zavřít