Petice za okamžité propuštění Rinčena Cultrima

610020 Sichuan Province
People’s Republic of China

Vážený pane řediteli,

vyjadřuji své obavy o Rinčena Cultrima (仁青持真), tibetského mnicha, jenž byl v březnu roku 2020 v neveřejném soudním procesu odsouzen k odnětí svobody na čtyři roky a šest měsíců.

Je znepokojující, že rodinní příslušníci Rinčena Cultrima se o jeho odsouzení dozvěděli až ve chvíli, kdy je Úřad veřejné bezpečnosti tibetské a čchiangské autonomní prefektury Aba v březnu 2021 informoval, že se nachází ve vězení v Čcheng-tu. V březnu 2020 obdržela jeho rodina oficiální informaci, že je podezřelý z „podněcování k separatismu“. Žádné další informace o něm či obvinění, za něž byl odsouzen, nebyly rodině dosud sděleny.

Rodina Rinčena Cultrima se domnívá, že jeho uvěznění souvisí s vyjadřováním jeho politických názorů na účtu aplikace WeChat a na jeho osobní internetové stránce. Podle mezinárodního práva a standardů v oblasti lidských práv by nikdo neměl být uvězněn pouze za pokojné uplatňování svého práva na svobodu projevu.

Je znepokojující, že Rinčen Cultrim je zřejmě od 1. srpna 2019 držen v izolaci. Skutečnost, že mu byl odepřen pravidelný styk s jeho rodinou a právním zástupcem, vzbuzuje hluboké znepokojení nad podmínkami jeho věznění a zdravotním stavem.

Z výše uvedených důvodů Vás žádám o:

Propuštění Rinčena Cultrima, pokud nebudou k dispozici dostatečné, věrohodné a přípustné důkazy o tom, že spáchal mezinárodně uznávaný trestný čin a že mu byl zajištěn spravedlivý soudní proces v souladu s mezinárodními standardy.

Do doby jeho propuštění zveřejnit místo pobytu Rinčena Cultrima a zajistit, aby měl pravidelný a neomezený přístup ke své rodině a právníkům dle svého výběru a aby nebyl vystaven dalšímu mučení nebo jinému špatnému zacházení.

S úctou

Celé znění on-line petice v angličtině Zavřít