Petice za okamžité zrušení zákona proti homosexualitě AHA 2023

Kampala
Uganda

Vážený pane prezidente,

vyjadřuji své znepokojení nad zákonem proti homosexualitě (AHA 2023), který kriminalizuje vztahy mezi osobami stejného pohlaví v Ugandě a porušuje řadu lidských práv LGBTI+ osob a těch, kteří jejich práva v Ugandě hájí. A to včetně práva na důstojnost, rovnost před zákonem, rovnou právní ochranu, nediskriminaci a svobodu projevu a sdružování.

Schválení zákona AHA 2023 z 26. května mělo devastující dopad na LGBTI+ osoby v Ugandě, které už dříve čelily pronásledování a diskriminaci. Tento zákon podnítil další násilí a diskriminaci vůči nim a posílil stigma a stereotypy spojené s homosexualitou. Měl negativní dopad také na svobodu projevu a sdružování, protože stíhání a vězení hrozí i těm, kteří podporují práva LGBTI+ lidí.

Zákon navíc umocnil atmosféru strachu panující v LGBTI+ komunitě. Ta nyní uvádí, že zákon AHA 2023 posílil agresivitu některých spoluobčanů, policejních orgánů, místních samospráv a soudů vůči jednotlivcům na základě skutečné nebo domnělé sexuální orientace a genderové identity. Bylo zdokumentováno stále více případů, včetně případu dvou mužů, kteří byli 18. srpna 2023 obviněni z „homosexuality s přitěžujícími okolnostmi“, což je trestný čin, za který podle zákona hrozí trest smrti.

Vyzývám Vás a ugandský parlament, abyste okamžitě zrušili zákon proti homosexualitě AHA 2023 a přijali opatření na ochranu lidských práv všech osob bez ohledu na jejich sexuální orientaci nebo genderovou identitu. Naléhavě Vás také vyzývám, abyste neprodleně a nestranně vyšetřil a stíhal všechny útoky z nenávisti proti LGBTI+ osobám a organizacím. Dále naléhavě žádám ugandské orgány, aby přestaly stíhat osoby na základě jejich skutečné nebo domnělé sexuální orientace nebo genderové identity.

S pozdravem,

Celé znění on-line petice v angličtině Zavřít