Petice za zrušení všech obvinění vedených proti aktivistkám

Minister of Home Affairs and Cultural Heritage
Hon Kazembe Kazembe
Floor Mukwati Building th11
Street and Selous Avenue thCnr 4
P Bag 7703, Causeway, Harare
Zimbabwe

Vážený pane ministře,

tři aktivistky – Joana Mamombeová, Cecelia Chimbiriová a Netsai Marovaová – byly násilně odvlečeny z vazby, mučeny, sexuálně napadeny a v květnu 2020 hospitalizovány kvůli uspořádání demonstrace v reakci na neúspěch vlády v poskytování sociální podpory chudým lidem během omezujících opatření v souvislosti s COVID-19.

Po odvolání k Nejvyššímu soudu byly propuštěny na kauci. Aktivistky byly znovu zatčeny dne 10. června, několik dní po propuštění z nemocnice. K dřívějším obviněním z rušení veřejného pořádku a porušení dočasného omezení pohybu je úřady navíc nařkly z lživých prohlášení týkajících se jejich mučení a sexuálního napadení a podle ustanovení trestního zákona je obvinily z šíření a zveřejňování nepravdivých a stát poškozujících zpráv. Bez jakéhokoli vyšetřování úřady ženy obvinily z toho, že si únos vymyslely a ze sympatizování se Západem. Proto se na Vás, pane ministře zahraničí, naléhavě obracím s následujícím: bezodkladně upustit od vykonstruovaných obvinění těchto tří aktivistek; zahájit důkladné, nezávislé a nestranné vyšetřování ve věci jejich násilného odvlečení z vazby a dosvědčeného sexuálního zneužívání a týrání; pohnat před soud podezřelé ze spáchání těchto činů a zajistit obětem a jejich rodinám přístup ke spravedlnosti a účinné nápravě, včetně odškodnění, finančního vyrovnání, rehabilitace a záruk, že se nic podobného nebude opakovat.

S úctou

Celé znění on-line petice v angličtině Zavřít