Logo Amnesty International
Azza Soliman - detail

Azza Soliman

Stíhána za odvahu.

Azza je obránkyně lidských práv v Egyptě a spoluzakladatelka organizace Právníci pro spravedlnost a mír. Poskytuje právní pomoc, podporu a rozvoj gramotnosti chudým ženám a obětem zneužívání. Pro svoji aktivitu je pod dohledem bezpečnostních složek jakožto národní hrozba a špion. Nesmí cestovat, zmrazili jí majetek a čelí hrozbě vězení. Požadujeme zrušení veškerých obvinění vedených proti Azze.

Argentina - detail

Argentina

Kriminalizace potratů v nich ženám nezabrání, jen je dělá více nebezpečné.

Jedenáctileté argentinské dívce bylo po znásilnění odepřeno právo na potrat. Ze závažných zdravotních důvodů musela poté podstoupit císařský řez. Mladičká matka se teď potýká s nevýslovnými fyzickými i psychickými obtížemi. V Argentině každý rok půl milionu žen riskuje život při podstoupení potratu bez odborné lékařské péče. Od roku 1983 jich zde zemřely nejméně 3 000. Vyjadřujeme solidaritu bojovníkům za dekriminalizaci potratů v Argentině.

Saba Afshari - detail

Saba Afshariová

Nošení hidžábu by měla být svobodná volba.

Dvaadvacetiletá Saba z Íránu byla odsouzena za obranu ženských práv a nenásilnou kritiku zákona o povinném zahalování žen. Po několikaměsíčním vyslýchání a držení v nelidských podmínkách byla pod hrozbou zatčení matky donucena přednést "přiznání". Saba si v současnosti odpykává trest 24 let odnětí svobody. Žádáme její propuštění.