Text on-line petice -

Baghdad 217
Iraq

Vaše Excelence, pane prezidente Masúme,

dovolte mi, abych se na Vás obrátil/a s výzvou na ochranu civilistů v Iráku. Od června letošního roku byly kvůli postupu bojovníků Islámského státu do měst a vesnic v severním Iráku nuceny opustit své domovy stovky tisíc příslušníků náboženských menšin a dalších skupin.

Poté, co islamisté 2. srpna dobyli Sindžár na severu Iráku, opustily město a jeho okolí tisíce civilistů, převážně Jezídů, kteří se pak na několik dní ocitli uvěznění bez vody a jídla v horách, než se jim podařilo najít útočiště v iráckém Kurdistánu nebo v Sýrii. Pouhé dva týdny předtím, 18. července, se odehrál hromadný exodus křesťanských rodin z Mosulu poté, co bojovníci IS, kteří město dobyli, dali jeho nemuslimským obyvatelům ultimátům - buď konvertují na islám a budou platit daně, nebo město opustí. Jinak budou zabiti. Další Iráčané včetně šíitů a sunnitů žijících na severu země opustily domovy během předcházejících týdnů ve strachu z možných útoků islamistů nebo iráckých bezpečnostních sil.

Amnesty International vydala v červenci zprávu dokumentující porušování lidských práv ze strany Islámského státu i irácké armády. Zpráva upozorňovala na zvyšující se riziko, kterému civilisté čelí kvůli stále častějším leteckým útokům a doložila několik případů zabití nebo zranění iráckých obyvatel, ke kterým došlo během června a července v okolí Mosulu.

Je potřeba urychleně podniknout nezbytná opatření k zajištění ochrany civilistů a poskytnout jim humanitární pomoc. Proto Vás, pane prezidente, vyzývám, abyste:

Zajistil adekvátní ochranu vysídleným obyvatelům a poskytl jim humanitární pomoc včetně přístřeší, jídla, vody a základní lékařské péče

Zajistil, aby všechny vojenské akce byly v souladu s mezinárodním humanitárním právem a aby všechna jeho porušení byla důsledně a nestranně vyšetřena a viníci potrestáni

Zajistil, aby letecké údery a další vojenské akce proti IS byly mířeny pouze na vojenské objekty a zajistil veškerá možná bezpečnostní opatření na ochranu civilistů

Děkuji za Vaši pozornost věnovanou této závažné situaci.

S úctou,

Zavřít