Text on-line petice za okamžité propuštění Eduarda Cardeta Concepcióna

La Habana
Cuba

Vážený pane prezidente,

Eduardo Cardet je lídrem prodemokratického hnutí Křesťanské hnutí za svobodu (Movimiento Cristiano Liberación, MCL). Od zadržení 30. listopadu 2016, tedy 5 dní po smrti bývalého vůdce Kuby Fidela Castra, byl vězněn v Holguínu. Ještě před zatčením poskytl Cardet množství rozhovorů publikovaných v mezinárodních médiích, kde byl kritický ke kubánské vládě.

19. prosince 2017, poté co byl Eduardo Cardet přemístěn z vězení v Holguínu do věznice Cuba SI, byl podle jeho manželky napaden třemi spoluvězni. Jde o vězně svědomí, který musí být okamžitě a bezpodmínečně propuštěn.

Požadujeme:

• Okamžité a bezpodmínečné propuštění obránce lidských práv dr. Eduarda Cardeta, protože jde o vězně svědomí, uvězněného pouze za to, že mírovou cestou využíval svého práva na svobodu projevu.

• Aby úřady zajistily, že před propuštěním bude Cardetovi zajištěna lékařská péče, že nebude mučen či jinak zneužíván, a že bude mít pravidelný přístup k rodině i právníkům, které si sám vybere.

• Aby úřady vyšetřily údajný útok na Eduarda Cardeta a aby zavedly efektivní opatření, která zajistí jeho bezpečí a bezpečnost všech vězňů.

V úctě,

Zavřít