Urgentní

VÝHRŮŽKY SMRTÍ KVŮLI OCHRANĚ AMAZONSKÉHO PRALESA

Případ

Kolumbie publikován 13.7.2020

Jani Silva zasvětila svůj život hájení stromů a životně důležité půdy. Už od 16 let stojí po boku farmářů z oblasti Putumayo na jihu země, které se přezdívá Amazonská perla. V roce 2008 tam spoluzakládala Asociaci pro integrální a udržitelný rozvoj amazonské perly (ADISPA). Její práce ji přivedla do sporu s ropnou společností Ecopetrol a později Amerisur, které získaly licenci na práci v oblasti. Za posledních 10 let totiž místní vodní zdroje, na kterých závisí místní komunity, otrávily minimálně dvě ropné skvrny.

Obrana prostředí a práv místních lidí má pro Jani děsivé důsledky. Sledovali ji, obtěžovali její rodinu, zastrašovali s pistolí, vyhrožovali smrtí. Není to bohužel ojedinělý případ, obzvláště u lidí, kteří brání práva na půdu, území nebo životní prostředí. Kolumbie má z Latinské Ameriky nejvyšší počet zabitých obránců lidských práv. Ročně jich není méně než stovka, letos jen od ledna do května jich zemřelo 51. COVID-19 situaci ještě zhoršil – izoloval aktivisty doma a omezil jejich ochranu.

Jani říká: „Být obráncem lidských práv v Kolumbii znamená ztrátu klidu mysli, ztrátu času s rodinou, znamená odmítnutí…“ Přesto chce bojovat dál a bránit svou půdu, prostředí a komunitu, dokud to půjde. Podpořme ji!

Článek publikován 22.4.2021

Výhrůžky se stupňují. Jani Silva musela opustit svůj domov

Svůj život zasvětila ochraně životního prostředí v amazonském pralese. Kvůli své práci stále čelí obtěžování a výhrůžkám smrtí. Ze strachu o své bezpečí byla Jani dokonce nucena opustit svůj domov.

Pozadí

Členství v ADISPA a ochrana životního prostředí a práv místních lidí má pro Jani Silvu děsivé důsledky. V lednu 2020 ji sledovali a zastrašovali neznámí lidé zbraněmi. 26. března 2020 ji Mezicírkevní komise pro pravdu a mír (Comisión Intereclesial de Justicia y Paz) informovala o probíhajícím plánu ji zabít. Situace se zhoršovala, v dubnu 2020 zaslechla výstřely a lidi na motocyklu kolem jejího domu. Její jméno se objevilo na seznamu vojenského dohledu. V tomto roce kvůli výhrůžkám smrtí musela dokonce opustit svůj domov.

Amnesty International podporuje Jani Silvu a členy ADISPA od roku 2019. V kampaních bylo jménem Jani podniknuto už více než 415 363 akcí, byly odeslány vzkazy solidarity a dopisy prezidentovi Kolumbie vyzývající k její ochraně. Dne 8. října 2020 publikovala Amnesty International zprávu „Proč nás chtějí zabít? Nedostatek bezpečného prostoru na obranu lidských práv v Kolumbii“.

Tato zpráva shrnuje rizika, kterým Jani Silva a členové ADISPA kvůli své práci čelí. Jani a lidé, s nimiž pracuje, musí být v bezpečí, protože ochraňují zdroje, na kterých závisí životy všech lidí na Zemi. Individuální ochranná opatření poskytnutá Jani Silvě ochrannou jednotkou (Unidad de Protección) se ukázala jako nedostatečná.