Text on-line petice za okamžité a bezpodmínečné propuštění Min Tchin Ko Ko Ďiho

Nay Pyi Taw
Republic of the Union of Myanmar

Vážený pane generální prokurátore,

vyjadřuji své znepokojení v souvislosti se zadržením filmaře Min Tchin Ko Ko Ďiho, který byl zatčen 12. dubna 2019 a čelí obvinění za to, že na sociálních sítích kritizoval myanmarskou Ústavu vypracovanou armádou v roce 2008 a vyjadřoval své názory na úlohu armády v politice. Je obviněn z toho, že podle paragrafu 505(a) Myanmarského trestního zákoníku činil „prohlášení vedoucí k veřejné újmě“, a obviněn byl také z „online hanobení“ podle paragrafu 66(d) Zákona o telekomunikacích z roku 2013. V případě, že bude uznán vinným v obou bodech žaloby, hrozí mu až čtyři roky vězení. Amnesty International ho považuje za vězně svědomí, zadrženého pouze za uplatňování svého práva na svobodu projevu. Zvláště mě znepokojuje zdravotní stav Min Tchin Ko Ko Ďiho v souvislosti s jeho uvězněním. Trpí rakovinou jater a začátkem tohoto roku podstoupil těžkou operaci. Jeho zdravotní stav vyžaduje speciální lékařskou péči, která není k dispozici ve vězení Insein, kde je v současné době zadržován. Obávám se, že bez potřebné léčby se bude jeho zdravotní stav nadále zhoršovat. Myanmar má povinnost dodržovat Min Tchin Ko Ko Ďiho právo na zdraví a mezinárodní lidskoprávní standardy stanovují, že vězni, kteří vyžadují speciální léčbu nebo operaci, by měli být převezeni do specializovaných zařízení nebo civilních nemocnic.

Obávám se také nedávného nárůstu politicky motivovaných zatčení nebo zadržení v Myanmaru. Tato zatýkání umožňuje celá řada zákonů, které jsou v posledních letech používány k zatýkání, zadržování nebo stíhání pokojných politických aktivistů a obránců lidských práv. Tyto zákony jsou v rozporu s mezinárodním právem a lidskoprávními standardy a neměla by se jimi řídit žádná země, která se zavázala k dodržování svobody projevu.

Naléhavě Vás žádám, abyste zajistil:

Okamžité a bezpodmínečné propuštění Min Tchin Ko Ko Ďiho a stažení všech obvinění vznesených proti němu.

Řádný a stálý přístup ke specializovanému lékařskému ošetření až do vyřízení bezpodmínečného propuštění Min Tchin Ko Ko Ďiho na kauci z humanitárních důvodů.

Přezkoumání, zrušení nebo změnu zákonů, které omezují právo na svobodu projevu, včetně paragrafu 505(a) Myanmarského trestního zákoníku a paragrafu 66(d) Zákona o telekomunikacích z roku 2013 tak, aby byly v souladu s mezinárodním právem a standardy v oblasti lidských práv.

S pozdravem

Zavřít