S Dnem lidských práv začíná dopisová kampaň na podporu politických vězňů

Výročí přijetí Všeobecné deklarace lidských práv každoročně připomíná Den lidských práv. Organizace Amnesty International nyní startuje desetidenní maraton psaní dopisů na podporu politických vězňů. Letos je hlavním tématem svoboda slova a lidé, kteří jsou kvůli svým projevům nebo za organizování pokojných demonstrací vězněni v Saúdské Arábii, Malajsii, Sýrii nebo Uzbekistánu.

Ode Dne lidských práv, který připadá na 10. prosinec, do 20. prosince vyzývá Amnesty International k zasílání dopisů vládám zemí, které vězní lidi za pokojné projevy kritiky vůči nim. Vzkazy je možné adresovat také přímo samotným vězňům a vyjádřit jim tak svou solidaritu.

Podle mluvčí české pobočky Amnesty International Martiny Pařízkové je v rámci maratonu možné podpořit pouze vězně, které organizace předem vybrala. „Kdyby přišel někdo z veřejnosti s nějakým typem, tak Amnesty nemůže vědět, jestli je to opravdu vězeň svědomí. Abychom nezasahovali do justice tak, jak se nemá,“ zdůvodnila, proč nelze skupinu rozšířit. 

Mluvčí Amnesty: Díky kampani už v průběhu prosince vycházejí lidé z vězení (zdroj: ČT24)

Maraton psaní dopisů je mezinárodní akce, která probíhá každoročně od roku 2001. Amnesty International upozornila, že má svůj efekt – loni byl například propuštěn mladý Nigerijec, který původně byl za krádež tří mobilních telefonů odsouzen k smrti. Podle Martiny Pařízkové se ale díky dopisovému maratonu daří ovlivnit zhruba třetinu případů, na které se Amnesty zaměřila.

Dopisy pro dvanáct obětí – vězňů, zbitých i násilím vdaných

Letošní kampaň má podpořit deset jednotlivců, jeden pár a také skupinu dívek z Burkina Fasa donucených v dětství k svatbě.

Za své projevy jsou vězněni uzbecký novinář Muchammad Bekžanov, jenž redigoval zakázané noviny, či malajsijský kreslíř Zunar, potrestaný za tweet, v němž kritizoval uvěznění lídra opozice. Mezi případy, na které má letošní Maraton psaní upozornit, jsou také konžští mladíci Yves Makwambala a Fred Bauma, kteří se podíleli na organizaci pokojné demonstrace za demokracii, nebo saúdskoarabský advokát Valíd abú Chajr, odsouzený za údajný terorismus.

Dopisy by ale měly přicházet i vládám demokratických zemí. V Řecku chce Amnesty podnítit vyšetřování útoku na homosexuální pár, ve Spojených státech propuštění Alberta Woodfoxe, který strávil 43 let na samotce ve vězení, přestože soudy opakovaně vyvrátily jeho usvědčení.

Dopisy jsou základním nástrojem, kterým se snažíme apelovat na vlády, na úřady, aby nevěznily lidi, kteří ve vězení nemají co dělat, aby neutlačovaly lidi, aby dodržovaly lidská práva.
Martina Pařízková
Mluvčí AI

Dopisy v angličtině i rodném jazyce vězňů

Kdo se chce zapojit do dopisové akce, měl by podle mluvčí Amnesty International počítat s tím, že psaní vládám jsou obvykle v angličtině. Dopisy na podporu vězňům potom mohou být v jejich rodném jazyce.

Den lidských práv si svět připomíná vždy 10. prosince, ve výroční přijetí Všeobecné deklarace lidských práv Valným shromážděním OSN v roce 1948. Den lidských práv vyhlásilo Valné shromáždění OSN o dva roky později.