Ve Středozemním moři se utopilo 150 uprchlíků. Neštěstí přežil šestnáctiletý chlapec

ČTK ČTK
Aktualizováno 29. 3. 2017 19:56
Až 150 afrických běženců patrně v úterý utonulo ve Středozemním moři. S odvoláním na přeživšího z potopené lodi to ve středu uvedla Mezinárodní organizace pro migraci (IOM). Jako o jediném přeživším zatím úřady informují o 16letém chlapci z Gambie. "Řekl, že všichni ostatní zemřeli. Ale existuje určitá naděje, že italská pobřežní stráž některé vyzvedla," řekl mluvčí italské pobočky IOM Flavio Di Giacomo.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Amnesty International

Řím - Bezmála 150 afrických běženců patrně v úterý utonulo ve Středozemním moři. S odvoláním na přeživšího z potopené lodi to ve středu uvedla Mezinárodní organizace pro migraci (IOM). Jako o jediném přeživším zatím úřady informují o 16letém chlapci z Gambie. "Řekl, že všichni ostatní zemřeli. Ale existuje určitá naděje, že italská pobřežní stráž některé vyzvedla," prohlásil podle agentury Reuters mluvčí italské pobočky IOM Flavio Di Giacomo.

Přesnější informace o počtu mrtvých by podle představitele IOM mohly být k dispozici ve čtvrtek.

"Chlapec řekl, že před několika dny vypluli z libyjského města Sabratha na gumovém člunu se 147 subsaharskými Afričany na palubě, včetně pěti dětí a několika těhotných žen," doplnil Di Giacomo.

Chlapce v úterý zachránila humanitární loď, když jej nalezla, jak se v moři drží palivové nádrže. Ve středu ráno byl dopraven na sicilský ostrov Lampedusa.

Jen v posledních dvou dnech vyzvedli záchranáři z moře více než 1100 migrantů, uvedla italská pobřežní stráž. IOM odhaduje, že od počátku letošního roku již ve Středozemním moři utonulo kolem 600 běženců, kteří se pokoušeli dostat ze severní Afriky do Itálie.

 

Právě se děje

Další zprávy