Trump vyloučil ze služby v armádě transgender osoby. Rozhodnutí se dotkne až sedmi tisíc vojáků

Lidé, kteří v minulosti prodělali změnu pohlaví, nebudou sloužit v americké armádě. Oznámil to prezident Donald Trump na svém twitteru.

Tento článek je více než rok starý.

Washington Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Donald Trump

Americký prezident Donald Trump | Zdroj: Reuters

„Po konzultaci s mými generály a vojenskými experty vezměte, prosím, na vědomí, že vláda Spojených států nepřijme do služby v armádě transgenderové osoby a ani jim nedovolí v jakékoli roli v armádě USA sloužit," napsal Trump na Twitteru.

Kvůli údaji v občance musejí na sterilizaci. Transgender lidé v Česku požadují úpravu zákona

Číst článek

Americká armáda se podle něj „musí soustředit na rozhodné a drtivé vítězství a nemůže být zatížena ohromnými zdravotními náklady a rozvratem, který by změna pohlaví v armádě vyvolala,“ uvedl na sociální síti. 

Podle Trumpa armádu zatěžují zdravotní výdaje a také rozvrat, který prý transgender lidé ve službě vyvolali. Ti přitom mohli sloužit v amerických ozbrojených silách od loňského roku, kdy tehdejší ministr obrany Ashton Carter zrušil do té doby platný zákaz.

Armádní velení v červnu oznámilo, že přijímání těchto lidí pozastavuje. Lidé ale dál v ozbrojených silách sloužili s podmínkou, že se zvoleným pohlavím žijí alespoň půldruhého roku.

Americká Sněmovna reprezentantů předminulý týden jen těsně odmítla návrh, aby ministerstvo obrany přestalo financovat vojákům operaci změny pohlaví a hormonální terapii.

Podle amerických studií působí v aktivní službě americké armády až sedm tisíc transgenderových lidí, v armádních zálohách pak nejméně dalších 1500.

Tomáš Fiala Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme