Spor o kvóty se vyostřuje. Uprchlíky přijměte do měsíce, nebo bude soud, vzkázal Česku Brusel

Ondřej Houska Ondřej Houska
Aktualizováno 26. 7. 2017 13:10
Evropská komise udělala další krok v řízení proti Česku, Polsku a Maďarsku kvůli neplnění uprchlických kvót. Dala jim měsíc na to, aby kvóty na přijímání migrantů začaly plnit. V opačném případě trojici zemí zažaluje u Soudního dvora Evropské unie. Česko by v rámci kvót mělo přijmout zhruba 2600 uprchlíků z Řecka a Itálie. Vláda ale zatím přijala jen 12 běženců. Od loňského léta přitom nenabídla přijetí ani jednoho žadatele o azyl. Právě kvůli tomu Evropská komise Česku hrozí soudem.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Brusel - Evropská komise ve středu udělala další krok k tomu, aby Česko, Polsko a Maďarsko pohnala před nejvyšší evropský soud. Důvodem jsou kvóty na přijímání uprchlíků, které trojice zemí odmítá dodržovat.

Komise jim dala měsíc na to, aby kvóty na přerozdělení uprchlíků z Řecka a Itálie začaly naplňovat. Pokud to například Česko neudělá, komise ho zažaluje u Soudního dvora Evropské unie.

V případě, že by soud dal komisi za pravdu, mohlo by Česko dostat vysokou jednorázovou pokutu.

Muselo by taky platit fixní částku za každý den, kdy by dál odmítalo rozhodnutí respektovat.

Středeční krok Evropské komise se jmenuje odůvodněné stanovisko. Brusel v něm odmítl argumenty, kterými se trojice vlád snažila vysvětlit, proč se kvótami odmítají řídit, i když jsou platným evropským zákonem.

"Žádný z argumentů, které tyto země předložily, neopravňuje jejich rozhodnutí odmítnout přijímat uprchlíky na základě kvót," prohlásil eurokomisař pro migraci Dimitris Avramopulos.

Není koho přemístit

Česko kvóty odmítá jako nefunkční. "Na území Itálie a Řecka není v současné chvíli nikdo, kdo splňuje podmínky pro relokaci (tedy přemístění do ČR - pozn. red.), proto je jakákoliv nabídka ze strany Česka bezpředmětná," tvrdil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) v polovině července. Tehdy odpovídal na první hrozbu žalobou, kterou Brusel do Prahy poslal.

Česká argumentace, že v rámci kvót není ani při nejlepší vůli koho přemístit, ale není pravdivá: země Evropské unie si z Řecka a Itálie jen v červnu rozdělily skoro tři tisíce uprchlíků, jak uvedla Evropská komise.

Dalších skoro pět tisíc lidí je podle komise v Řecku a Itálii na přesun do jiných zemí připraveno.

Česko kromě toho tvrdí, že uprchlíci chtějí do zemí, jako je Německo nebo Švédsko, a o přemístění do Česka nemají zájem.

Rozdělit 160 tisíc uprchlíků

Česko by v rámci kvót mělo přijmout zhruba 2600 uprchlíků z Řecka a Itálie. Jedná se pouze o lidi, kteří mají nárok na azyl, nikoliv o ekonomické migranty.

Vláda ale zatím přijala jen 12 běženců. Od loňského léta přitom nenabídla přijetí ani jednoho žadatele o azyl. Právě kvůli tomu Evropská komise Česku hrozí soudem.

Například Slovensku neplnění kvót nevyčítá, i když přijalo jen 16 uprchlíků. Na rozdíl od Česka ale pravidelně nabízí, že převezme další.

Kvóty na přerozdělení celkem 160 tisíc uprchlíků přijaly země unie předloni, jejich platnost letos v září vyprší.

Česko v roce 2015 spolu se Slovenskem, Maďarskem a Rumunskem hlasovalo proti kvótám. Skupina států si ale nedokázala vyjednat podporu dalších zemí a byla přehlasována.

V rámci kvót si zatím země EU z Řecka a Itálie rozdělily necelých 25 tisíc uprchlíků.

Němci zřejmě dají v parlamentních volbách opět šanci Angele Merkelové. Nejkritičtější názory na její imigrační politiku jsou na severovýchodě Německa. | Video: Martin Novák
 

Právě se děje

Další zprávy