Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Česko

Buzer*nty neošetřuju, napsal doktor z Počátků. Starosta mu chce domluvit

Počátky mají svérázného praktického lékaře (ilustrační snímek).

Počátky mají svérázného praktického lékaře (ilustrační snímek). foto: Shutterstock

Původní zpráva
POČÁTKY/PRAHA - Když se jedna komerční televize rozhodla natáčet seriál Doktoři z Počátků, o skutečné obci s tímto názvem neměla tušení. Město Počátky však skutečně existuje, leží na Pelhřimovsku v kraji Vysočina. Tamní lékařská praxe má ale patrně do vesnické idyly daleko. Z vyjádření místního lékaře Miloše Beutla na jeho profesním profilu na sociální síti Facebook plyne, že jako pacienty nebude přijímat „buzeranty“, simulanty a seniory. Necitlivé vyjádření zaujalo i místního starostu, ten vystupování doktora Beutla považuje za nevhodné.
  5:00

„Na chvíli uvolňuji nové registrace: prosím simulanty a buzeranty, aby se neregistrovali!!! - Pro nemocné se pokusím udělat, co je v mých silách. Podmínka - vzdálenost od Počátek do 20-25 km, věk do 65 let (po 65 roce věku toho pro Vás ani já, ani medicína moc neuděláme, zvláště, pokud jste se do této doby o své zdraví moc nestaral/a,“ napsal Beutl mimo jiné potenciálním pacientům ve výzvě, kterou na Facebooku umístil uplynulé pondělí.  

Výzva doktora Beutla.

Do jaké míry myslel svůj příspěvek vážně, zda skutečně odepře péči „buzerantům“ (hanlivé označení homosexuálů) a jak na první pohled pozná simulující pacienty, lze jen hádat. Doktor Beutl se s redaktorem serveru Lidovky.cz odmítl bavit. „Novináři jsou mně úplně u pr..., kydáte akorát špínu. Já svůj názor vyjadřovat můžu, kdy chci, jak chci a můžete mně políbit pr... Sbohem,“ řekl prudce a položil telefon. Uvedený způsob komunikace je podle všeho praktikovi vlastní, místní ho vnímají jako svérázného člověka.

„Pan doktor je svéráz, je takový ‚co na srdci, to na jazyku‘. Lidé ho berou, jaký je,“ sdělil serveru Lidovky.cz starosta města Karel Štefl. V Počátcích však platí za dobrého lékaře, lidé si jeho péče považují. Nejvyšší představitel zdejší radnice k němu sám dochází. „Lidé si cení toho, že nedělá chytrého a pošle je k odborníkovi,“ vysvětluje starosta. Odpovídají tomu i reakce na doktorův nevšední facebookový příspěvek, pod nímž se sešly desítky pozitivních reakcí i ohlasů.

Je to diskriminace, říká starosta

Podle starosty se ale svým pondělním komentářem dostal za čáru. Selektování pacientů považuje za nepřijatelné. „Nelíbí se mi to, tohle nelze. Je to diskriminace starších osob nebo případně nějakým způsobem jinak orientovaných,“ míní Štefl. Nevylučuje, že s doktorem na tohle téma promluví a do budoucna ho požádá o větší zdrženlivost. Na druhou stranu prý v tomto není kompetentní, zasáhnout by podle něj měla Česká lékařská komora (ČLK).

Beutlova výzva by mohla být v rozporu s Etickým kodexem ČLK, podle kterého se lékař „musí zdržet všech nedůstojných aktivit, které přímo či nepřímo znamenají propagaci nebo reklamu jeho osoby a lékařské praxe.“ Komora by tak mohla s lékařem zahájit disciplinární řízení, nicméně někdo by ji k tomuto kroku musel vyzvat oficiálním podáním.

Doktor Miloš Beutl.

Prezident ČLK Milan Kubek se nad Beutlovým vystupováním na sociálních sítích pozastavil. „Podle mého názoru má pan doktor ‚svérázný smysl pro humor‘ a podcenil skutečnost, že podobné výroky jiným osobám nemusí připadat vtipné vůbec,“ sdělil Kubek serveru Lidovky.cz.

Podobně mluví i Lubor Kinšt, předseda Okresního sdružení České lékařské komory v Jindřichově Hradci, kde doktor Beutl trvale žije. Za svou praxí do Počátků totiž dojíždí. „Obecně lze říci, že podobná vyjádření v té ‚knize tváře‘ jsou nešťastná, neomalená, zkratkovitá, hloupá, zlá a hlavně blbá, ale rozhodně je nelze považovat dle mého názoru za oficiální,“ řekl serveru Lidovky.cz Kinšt.

Beutla vyšetřovala policie kvůli smrti pacientky

Profesní spolek mají i praktici, zastřešuje je Sdružení praktických lékařů České republiky. Do této organizace však Beutl nevstoupil. Jakub Uher z právního oddělení sdružení praktických lékařů nicméně ujišťuje, že odmítnutí péče na základě sexuální orientace pacienta je nepřípustné. Na druhou stranu podle něj Beutlův příspěvek na homosexuály mířit nemusel. „Nabízí se jiný výklad slova ‚buzerant‘, a to tento: osoba, která ‚buzeruje‘ - šikanuje, nebo obtěžuje ostatní,“ podotkl.

Velmi osobitý pohled doktora Beutla na věci kolem sebe nicméně vyplývá i z jeho dalších projevů na Facebooku. Opakovaně sdílí články o tom, jak uprchlíci do Evropy zavlékají mor či choleru. V minulosti dostal i do střetu se zákonem. Policie se o něj zajímala v souvislosti s úmrtím pacientky, o níž pečoval. V roce 1996 na případ upozornil týdeník Respekt, Beutl tehdy působil jako praktik ve Volarech na Prachaticku.

Jednadvacetileté pacientce napsal na bolesti břicha kapky. Když bolesti neustávaly, po dvou dnech zašla za jiným lékařem. Ten dívku obratem poslal do nemocnice, kde podstoupila operaci. Dívka měla zánět pobřišnice, nakonec zemřela. Kriminalisté Beutla vyšetřovali s podezřením na neodborné vyšetření, měl přehlédnout její závažný zdravotní stav. Lékař nakonec vyvázl bez trestu, ačkoliv podle několika posudků ČLK dívku vyšetřil špatně.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!