Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zeman útočí na Romy. Podle něj patří 90 procent "nepřizpůsobivých občanů" k romské menšině

10. listopadu 2017
Čtení na 2 minuty

Podle prezidenta Miloše Zemana patří 90 procent “nepřizpůsobivých občanů” k romské menšině a jen 10 procent jsou bílí flákači. Zeman to řekl v pořadu Týden s prezidentem, který pravidelně vysílá televize Barrandov a moderuje ho její ředitel Jaromír Soukup.

Miloš Zeman odmítl pozitivní diskriminaci Romů, s tím, že to je stále diskriminace.

“Pokud jde o ty Romy, víte já si myslím, že nemá cenu, aby existovala pozitivní diskriminaci Romů, protože i pozitivní diskriminace je pořád diskriminací. To znamená ke všem máme přistupovat stejně. A já rád používám té kategorie nepřizpůsobivý a definuji si jí jako lidé, kteří odmítnou nabízenou práci, i když jsou absolutně zdravý. Nu, že mezi těmi je 90 procent Romů to je asi pravda, ale může tam být také 10 procent bílých flákačů a my k nim máme přistupovat naprosto stejně. Teprve kdybychom kteroukoliv z těchto dvou skupin diskriminovali, ať už pozitivně nebo negativně, tak porušujeme lidská práva,” uvedl v pořadu Miloš Zeman.

Prezident také připomněl svojí shodu se současným ministrem pro lidská práva. “My jsme se shodli s panem novým ministrem Chvojkou, že za prvé lidská práva nejsou jenom práva menšiny, ale také práva většiny a za druhé, že lidská práva nejsou práva politická jenom, ale také hospodářská a sociální,” uvedl Zeman, který pak zkritizoval minulé ministry Jiřího Dienstbiera a Michaela Kocába.

“Paseku, kterou podle mého názoru udělal v této oblasti Jiří Dienstbier, ale předtím například Michael Kocáb, můžete odstranit dvojím způsobem. Buď, že ministr pro lidská práva bude kvalifikovanější než tito předchůdci nebo tím, že tento rezort ne zrušíte, ale začleníte pod jiný rezort. Obojí je možné,” uvedl na otázku moderátora, co říká na vyjádření Andreje Babiše, který uvedl, že ministerstvo pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu je zbytečné, a že by si představoval, že by se sekce legislativní rady vlády převedla na ministerstvo spravedlnosti a sekce lidských práv na ministerstvo práce.

Miloši Zemanovi končí funkční období v březnu 2018. Prezidentské volby proběhnou na začátku roku 2018 a podle nejnovějšího vyjádření ministerstva vnitra se jich zúčastní maximálně devět kandidátů.

VIDEO

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon