Policie nařídila sejmout vlajky Tibetu a Tchaj-wanu nezákonně, rozhodl soud

Dvojice mužů vyhrála soud s ministerstvem vnitra v souvislosti s vyvěšením tibetské a tchajwanské vlajky při návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze. Policejní zásah proti nim byl loni v březnu nezákonný, rozhodl v úterý pražský městský soud. Verdikt je pravomocný.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 15:15 12. 12. 2017) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vyvěšování tibetské vlajky v kanceláři naproti hotelu Hilton

Vyvěšování tibetské vlajky v kanceláři naproti hotelu Hilton | Foto: Jan Krupička

Soud dal policistům za pravdu pouze v tom, že mohli muže legitimovat. K příkazu, aby vlajky sejmuli, ani k zákazu nahrávání zákroku policie podle něj právo neměla.

Pětatřicetiletý IT pracovník Ladislav Pelcl, který si přišel verdikt osobně vyslechnout, vnímá rozsudek jako důležitý. „Říká, že policie by měla víc vážit to, jak zasahuje do práv občanů, zejména tedy práva na svobodu projevu. Protože ve chvíli, kdy zásah probíhal, jsem měl pocity strachu a kontroly,“ popsal.

Žalované ministerstvo vnitra musí státu uhradit náklady na znalecký posudek, jehož vypracování trvalo téměř rok. Oběma mužům má také zaplatit dvě třetiny peněz, které do procesu vložili. Pelcl ale řekl, že byli právně zastupováni pro bono, tedy zdarma.

Ministerstvo vnitra zváží podání kasační stížnosti. Policejní odbor vnitřní kontroly předtím vyhodnotil zákrok jako legitimní.

Vyvěšení vlajek během návštěvy prezidenta Číny

Pelcl a Martin Maloš dříve pracovali v karlínské budově Diamond Point, která stojí vedle hotelu Hilton, kde byl loni při svém pobytu v Praze ubytován čínský prezident Si Ťin-pching.

Do oken kanceláře tehdy vylepili dva archy papíru ve formátu A3 s vytištěnými vlajkami Tibetu a Tchaj-wanu, aby vyjádřili svůj nesouhlas s čínskou politikou v oblasti lidských práv.

Při návštěvě čínského prezidenta jsme hlídali, aby někde nevisely tibetské vlajky, přiznal policista

Číst článek

Bezprostředně poté dorazili na místo dva policisté s tím, že Útvar rychlého nasazení vyhodnotil vyvěšení vlajek a pohyb lidí za okny jako bezpečnostní riziko. A požadovali stažení vlajek.

„Zákonné podmínky k výzvě splněny nebyly, protože odstranění vlajek nebylo nezbytné. Mělo stačit prověření místnosti. Když termovize vidí i za papíry, nebyl důvod trvat na tom, aby se ty papíry odstranily," odmítl soudce Ladislav Hejtmánek.

Pelclovi a Malošovi vadilo, že je policisté přiměli sundat vlajky pod pohrůžkou předvedení na služebnu a zakázali jim policejní zákrok nahrávat. Počínali si prý nevybíravě, nedokázali svůj požadavek objasnit a odmítali diskusi.

Tuhý se omluvil za incident s tibetskou vlajkou na FAMU. Dva policisté čelí kárnému řízení

Číst článek

Pětatřicetiletý Pelcl zážitek s policisty už dříve popsal jako „návrat do atmosféry strachu, kdy policie není s námi, ale proti nám".

Ministerstvo vnitra loni u soudu pochybení odmítlo. Právník vnitra Karel Bačkovský hájil policejní zákrok mimo jiné tím, že technické prostředky nejsou samospásné a nelze se na ně vždy zcela spolehnout. „Policie přistoupila k tomu, že tu situaci vyřešila takovým, řekněme tradičním způsobem," uvedl.

Při třídenní návštěvě čínského prezidenta v březnu 2016 bylo v ulicích Prahy denně tisíc policistů. Kvůli některým zásahům čelili kritice. Podle vlastního interního šetření ale chybovali pouze v budově FAMU, kam přišli kvůli vyvěšeným tibetským vlajkám.

Veronika Hlaváčová, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme