Europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM) hlasovala proti propuštění umírajícího ukrajinského filmaře, vězněného na Rusy okupovaném Krymu

18. 6. 2018

čas čtení 1 minuta


14. června přijal Evropský parlament rezoluci, která požaduje, aby ruské úřady okamžitě a bezpodmínečně propustily Olega Sencova a další protizákonně vězněné ukrajinské občany v Rusku a na Krymu.

Sencov je ukrajinský filmař, který žil na Krymu. Zústal tak po ruské okupaci a anexi Krymu. Krátce po anexi Krymu byl Sencov nuceně přijmot ruské občanství, byl zatčen, falešně obviněn z teroristické činnosti a odsouzen na dvacet let do vězení.

14. května 2018 zahájil Sencov trvalou hladovku požadující propuštění všech ukrajinských politických vězňů v Rusku a na Krymu - je jich více než 70. V těchto dnech Sencov umírá.



Z 627 poslanců Evropského parlamentu jich 485 hlasovalo pro tuto rezoluci, 76 hlasovalo proti a 66 se zdrželo hlasování. 

Z českých europoslanců hlasovala proti rezoluci Kateřina Konečná (KSČM). Ze seznam 76 poslanců hlasujících proti rezoluci, je zjevné, že jde o Putinovu "rudohnědou alianci" v Evropě. Proti rezoluci hlasovali poslanci francouzské Front nationale, poslanci německé Die Linke a Alternative fuer Deutschland, řecké Syrizy, Zlatého úsvitu a Komunistické strany Řecka, italské Ligy severu, španělské Podemos a britské euroskeptické strany UKIP.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11820

Diskuse

Obsah vydání | 20. 6. 2018