Austrálie udělí azyl Saúdské Arabce, která se zřekla islámu a prchá před svou rodinou

Austrálie nabídla azyl Saúdské Arabce na útěku (zdroj: ČT24)

Austrálie udělí humanitární azyl dívce ze Saúdské Arábie, která utekla od své rodiny a zabarikádovala se v letištním hotelu v Bangkoku. Úřad OSN pro uprchlíky ale musí potvrdit, že si 18letá Rahaf Kunúnová nevymýšlela důvody svého útěku. Mezitím do Thajska přiletěl její otec, který chce s dívkou mluvit. Úřady posuzují, zda se může ke své dceři přiblížit.

Rahaf Kunúnová požádala o azyl Austrálii, Kanadu, Spojené státy a Velkou Británii. Obává se, že by ji mohla vlastní rodina zabít, protože se zřekla islámu. Tento skutek je v Saúdské Arábii trestán smrtí.

„Utíká před drsnou situací doma, před domluvenou svatbou. Navíc kritizuje islám, což je v Saúdské Arábii trestné. Má vízum, má platné australské turistické vízum, ale nemá cestovní dokumenty,“ uvedla australská senátorka Sarah Hanson-Youngová.

Kunúnová zůstává v Thajsku v péči Úřadu pro uprchlíky OSN, který prověří, zda je její verze příběhu pravdivá. Nyní rozhodují také o tom, zda dovolí otci, aby se s dívkou setkal.

„Slyšela jsem, že sem můj otec dorazil. Dost mě to děsí. Chtěla bych do jiné země. (…) Ale pod dohleden OSN se cítím v bezpečí,“ napsala Rahaf na Twitteru, díky kterému ke svému příběhu přítáhla celosvětovou pozornost.

Rahaf Kunúnová
Zdroj: TWITTER/@rahaf84427714/Reuters

Rodina si musí promluvit, shodují se úřady

Představitelé Saúdské Arábie i Thajska považují případ za rodinnou záležitost a očekávají, že si ji Kunúnová a její příbuzní vyřeší sami. Arábie proto nebude Thajsko žádat o vydání mladé ženy do vlasti. „Došli jsme k závěru, že obě země to celé považují za rodinnou záležitost a případ domácího násilí. Rodina si spolu musí navzájem promluvit,“ vyzval Surachet Hapkal z thajské imigrační policie. 

Saúdská Arábie je dlouhodobě kritizována za porušování práv žen, které mimo jiné potřebují souhlas svého poručníka – obvykle svého otce či manžela – aby získaly pas, mohly odcestovat do ciziny, otevřít si bankovní účet, začít pracovat nebo se provdat.

„Pokud jsou prchající saúdskoarabské ženy proti své vůli vráceny rodině, mohou čelit krutému násilí, omezování svobody a dalšímu zneužívání ze strany příbuzných,“ varoval Michael Page z mezinárodní lidskoprávní organizace Human Rights Watch.