Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Izrael vydal černou listinu ‚neziskovek‘. Dvacítka skupin dostala zákaz vstupu do země

Svět

  18:00
TEL AVIV / PRAHA - Izraelské ministerstvo strategických záležitostí zveřejnilo černou listinu dvaceti neziskových organizací podporujících Palestinu. Členům, zaměstnancům i aktivistům spojených s jejich akcemi bude odepřen vstup do země.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) foto: Reuters

Takzvaná černá listina BDS (Hnutí Bojkot, Stažení investic a Sankce) byla publikována v neděli na stránkách ministerstva. Členové dvaceti vybraných neziskových organizací nebudou moci vstoupit na izraelské území kvůli bojkotu Izraele, či podpoře zavedení sankcí proti židovskému státu.

Útoků na Židy přibývá. Proti antisemitismu budeme tvrdě bojovat, slíbil Macron izraelskému prezidentovi

Seznamu dominují především evropské a americké organizace, objevují se však i skupiny z Latinské Ameriky, nebo Jihoafrické republiky. Listině pak dominuje organizace American Friends Service Committee – quakerská skupina, která byla v roce 1947 oceněna Nobelovou cenou míru za asistování a záchranu obětí nacistického režimu. Vedle ní se na tzv. blacklistu objevuje i organizace Židovský hlas za mír.

„Posunuli jsme se od obrany k útoku,“ uvedl pro média ministr strategických záležitostí Gilad Erdan. „Tyto organizace musí vědět, že Izrael bude jednat proti nim a neumožní jim vstup na své území, aby nemohli ubližovat našim občanům.“

Někteří vyjádřili obavy z ohrožení mírového řešení izraelsko-palestinského...

„Tito lidé se snaží využít naše zákony a naši pohostinnost, aby jednali proti Izraeli a špinili naši zemi. Budeme proti nim bojovat všemi možnými prostředky,“ dodal pro deník Haaretz ministr vnitra Arye Dery.

Od nedělního prohlášení obou ministrů již byl několika lidem odepřen vstup do země. Černá listina přitom byla zformována delší dobu, jen ji ministerstva strategických věcí a vnitra odmítala zveřejnit.

Podle zprávy uveřejněné v neděli bude přístup do země odepřen nejen lidem v důležitých pozicích „neziskovek“, ale i klíčovým aktivistům, kteří nemají žádnou oficiální roli v rámci organizací na černé listině. Podobně by na tom měli být i zahraniční politici, kteří aktivně a dlouhodobě propagují bojkot Izraele.

Evropské organizace:

■ France-Palestine Solidarity Association

■ BDS France

■ BDS Italy

■ The European Coordination of Committees and Associations for Palestine

■ Friends of Al-Aqsa

■ Ireland Palestine Solidarity Campaign

■ The Palestine Committee of Norway

■ Palestine Solidarity Association of Sweden

■ Palestine Solidarity Campaign

■ War on Want

■ BDS Kampagne

Americké organizace:

■ American Friends Service Committee

■ American Muslims for Palestine

■ Code Pink

■ Jewish Voice for Peace

■ National Students for Justice in Palestine

■ US Campaign for Palestinian Rights

Další skupiny:

■ BDS Chile

■ BDS South Africa

■ BDS National Committee

Autor: