Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Před čínskou ambasádou se konal happening na podporu Tibetu. Na akci zpíval Tomáš Klus

Česko

  19:07
PRAHA - Před čínským velvyslanectvím v Praze se v neděli sešly přes dvě stě lidí, aby si v rámci akce Hlas pro Tibet připomněli uplynutí 60 let od tibetského povstání proti čínské okupaci. Shromáždění bylo součástí kampaně Vlajka pro Tibet pořádané Spolkem Lungta, ke které se připojily organizace Amnesty International a Češi Tibet podporují. Účastníci happeningu zároveň protestovali proti násilné převýchově tibetských dětí čínským režimem. Promluvit přišel mimo jiné bývalý předseda Strany zelených Martin Bursík a zastupitelka hlavního města Prahy Hana Marvanová.
Happening (ilustrační snímek)

Happening (ilustrační snímek) foto:  Dan Materna, MAFRA

Tibet se pod čínskou vládou rozvíjí, tvrdí Peking. Kritici nesouhlasí

Čína podle organizátorů posílá děti do internátních škol a vštěpuje jim tradiční čínskou kulturu. „Nejlepší tibetští studenti jsou odváženi od svých rodičů, aby byli co nejdál od kontaktu, aby se naučili čínsky a zapomněli svůj jazyk a naučili se komunistická hesla,“ uvedl Jan Truhlář z organizace Lungta. 

„Více než šedesát let Tibeťané nenásilně vzdorují čínskému útlaku a udržují svou kulturu. Tibet je testem také naší demokracie. Když se ohýbáme v pase, tak naše demokracie má velké problémy,“ řekl Bursík, mimo jiné také zakladatel organizace Češi Tibet podporují.

‚Odmítáme převýchovu tibetských dětí v Číně‘

„Předseda exilové tibetské vlády obdržel symbolický klíč od hlavního města Prahy,“ připomněla Marvanová. „Za ostatní kolegy mohu říct, že jsme všichni z rady hlavního města uvítali možnost takového setkání a vyvěšení tibetské vlajky na pražské radnici,“ doplnila.

Součástí happeningu byl stánek s vlajkami, informačními materiály a plátěnými taškami. Na místě bylo také možné podepsat petici za učitele Tašiho Wangčuka, kterému hrozí patnáct let vězení za to, že upozornil na nedostatek tibetského jazykového vzdělávání v čínském vzdělávacím systému.

Účastníci akce s sebou přinesli tibetské vlajky a transparenty. Vystoupil zpěvák Tomáš Klus se svojí skupinou a kněz Ladislav Heryán. Během shromáždění byly před ambasádou upevněny balonky se vzkazem čínským představitelům: „Odmítáme převýchovu tibetských dětí v Číně.“ 

V České republice v posledních dnech zavlály tibetské vlajky ve školách a na úřadech 748 obcí, měst, městských částí i krajů. Kampaň Vlajka pro Tibet vznikla v polovině devadesátých let v západní Evropě a stala se jednou z nejvýznamnějších symbolických akcí vyjadřujících podporu ochrany lidských práv nejen Tibeťanů. V roce 1996 se k akci připojila první čtyři česká města. Loni to bylo 737 obcí, měst, městských částí nebo krajů. Vlajky vyvěšují i různé organizace a obyvatelé České republiky. Při povstání proti čínské okupaci v roce 1959, které bylo násilně potlačeno armádou, zahynulo zhruba 80 tisíc Tibeťanů.

Autor: