Teď máme místo, kde ulevit zármutku. Čínští disidenti v DOX děkovali Havlovi a Čechům

Pondělní akce v DOX se zúčastnila odhadem stovka pozvaných.
Byla zde odhalena busta čínského disidenta, literárního kritika a držitele Nobelovy ceny míru Liou Siao-poa. Ten byl za své lidskoprávní angažmá opakovaně pronásledován a vězněn, až předloni zemřel v čínském žaláři.
Do Prahy ho přijeli připomenout čínský disident Sü Jou-jü (vlevo) a jeden z vůdců studentských protestů z roku 1989 Čou Feng-suo (vpravo).
"Liou Siao-po by byl potěšen, kolik se vás tu sešlo, stejně jako by to poskytlo útěchu matkám těch, kdo zesnuli na náměstí Nebeského klidu v Pekingu," řekl Čou v narážce na masakr, kdy čínská armáda v červnu 1989 povraždila stovky až tisíce neozbrojených civilistů.
Čou Feng-suo připomněl, že přesně před 30 lety se do ulic čínského hlavního města vypravily miliony demonstrantů, kteří žádali svobodu a demokracii. "Byl to nejvýznamnější okamžik čínských dějin posledních 30 let a také rozhodující okamžik mého života," řekl.
Foto: Jan Slavík, DOX
Kultura Kultura
16. 4. 2019 15:24
"Ve chvíli, kdy ve vlastní zemi nemáme místo, kde ulevit našemu zármutku, jsme to místo našli u vás v České republice," poděkovali včera významní čínští disidenti v pražském Centru současného umění DOX. Uskutečnila se zde jedna z nejvýznamnějších připomínek protestů na náměstí Nebeského klidu v Pekingu roku 1989.
 

Právě se děje

Další zprávy