Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nová vlna poprav: Saúdové odsoudili k trestům smrti učence, vykonají je po ramadánu

Autor: Darina Jíchová - 
26. května 2019
09:57

Lidsko-právní organizace Amnesty International oznámila, že se v Saúdské Arábii chystá další vlna poprav. Při té první bylo popraveno 37 lidí obviněných z terorismu. Stejnému obvinění čelí také tři muslimští učenci. Podle Amnesty International si pro uvězněné saúdští prokurátoři vyžádali trest smrti, k jeho výkonu ale dojde až po ramadánu, informoval deník Daily Mail.

Učenci a islámští reformátoři Salmán Awda, Awad Qarní a Ali Omarí skončili ve vězení v roce 2017 během razie proti aktivistům, novinářům a spisovatelům. Všichni tři muži podle Amnesty International čelí tomu nejvyššímu trestu, kterého se domáhá tamní prokuratura. Nicméně saúdská lidsko-právní skupina ALQST tvrdí, že jsou informace nepřesné a poprava mužům nehrozí.

Během ramadánu se nepopravuje

List Middle East Eye (MEE) však uvedl, že Awda, Qarní a Omarí byli k trestu smrti odsouzeni už loni. Saúdští prokurátoři je obvinili z terorismu. MEE doplnil, že k jejich popravě by mělo dojít po 4. červnu, tedy po konci posvátného měsíce všech muslimů ramadánu. Těsně před začátkem ramadánu popravili Saúdové 37 mužů, což vyvolalo mezinárodní kritiku.

„Represivní a krutá vláda se neštítí ničeho, ale v poslední době nebyl nikdo odsouzen na smrt,“ polemizuje s tvrzením Amnesty International Jahja Assírí z ALQST. Amnesty se případu třech učenců však detailně věnuje.

Awda je považován za reformistu zvláště kvůli svému tolerantnímu postoji k homosexuálům. Veřejně prohlásil, že by homosexualita neměla být v království trestána. Tato prohlášení pravděpodobně vedla k jeho zatčení v roce 2017, 5 měsíců strávil na samotce, byl mu odepřen kontakt s rodinou i právníky, uvedla Amnesty International.

Do vězení je dostala svoboda projevu

Vláda dokonce Awdově rodině zakázala vycestovat ze země. „Saúdská prokuratura si vyžádala trest smrti v několika případech. U většiny se jedná o lidi, kteří byli zadrženi za užívání svého práva na svobodu projevu. To se týká také Salmána Awdy,“ sdělila tisku Dana Ahmedová z Amnesty International.

„Obrátili jsme se na saúdské úřady a požadujeme okamžitě propuštění těch, kteří byli zatčeni jen proto, že se nebáli uplatnit právo na svobodu projevu. Žádáme rovněž, aby byli zbaveni jakýchkoliv obvinění,“ dodala Ahmedová, přiznala však, že si nejsou jistí, zda jsou jejich informace o blížící se popravě přesné.

Awda si vysloužil pochvalu od bin Ládina

Není to poprvé, kdy Awda skončil ve vězení, v letech 1994 až 1999 si odpykával trest za vybízení k politické reformě. Za kritiku vládnoucí rodiny si Awda dokonce vysloužil pochvalu teroristického vůdce Usámy bin Ládina, kterou ale učenec odmítl. Awda má řadu následovníků, na twitteru ho sleduje přes 14 milionů lidí.

Nicméně Awda byl členem kontroverzní Mezinárodní unie muslimských učenců, která funguje jako duchovně nadřazená skupina Muslimského bratrstva. Obě tato uskupení saúdská vláda považuje za teroristické organizace. Tímto faktem podle Amnesty International podložila prokuratura Awdovo obvinění z terorismu.

Zbaví se jich princ jako Chášukdžího?

Dalším na smrt odsouzeným je Qarní, který je podle všeho „saúdským nejprominentnějším kazatelem“. Zvláště na svém twitteru nešetřil kritikou na konto současných muslimských vlád. Omárí stál v čele televizního kanálu 4Shbab, který sloužil jako platforma mladým Saúdům. Většinou zde řešili různá témata od náboženství až po přísná společenská pravidla konzervativního království.

Všichni tři muži nepopiratelně patří mezi kritiky současné vlády saúdského korunního prince Mohamada bin Salmána, Amnesty International se proto obává o jejich život. Zvláště po brutální vraždě opozičního novináře Džamála Chášukdžího, který rovněž proti bin Salmánovi vystupoval. Novinář byl zavražděn loni v říjnu na saúdském konzulátu v Istanbulu. Mezi jeho vrahy byli nejbližší princovi spolupracovníci.

Zobrazit celou diskusi