Protesty v Moskvě potlačuje policie. Zatkla přes čtyři sta lidí včetně Navalného

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
Aktualizováno 12. 6. 2019 16:16
Ruský investigativní novinář Ivan Golunov je sice na svobodě, ale protesty proti policejnímu postupu vůči novinářům v Moskvě stále trvají. Proti davu demonstrantů zasahuje policie a účastníky zatýká. Jedním z více než čtyř set zadržených je také opoziční aktivista Alexej Navalnyj. Demonstranti požadují potrestání osob zapojených do stíhání Ivana Golunova, který byl obviněn z držení drog. Novinář píšící o korupčních aférách tvrdí, že mu drogy podstrčili sami policisté.
Policie v Moskvě zatkla stovky demonstrantů. Lidé se bouří proti policejnímu zacházení s novináři. | Video: Rádio Svobodná Evropa

Protesty původně odstartovali Golunovi spolupracovníci a přátelé. V úterý byl novinář propuštěn, ale na středu, kdy je v Rusku státní svátek, už byly naplánované demonstrace v několika velkých městech.

Agentura AFP odhadla počet demonstrantů v centru Moskvy na tisícovku, deník Kommersant na 2500. Podle serveru OVD-Info, specializujícího se na policejní zákroky, je 400 lidí zatčených. Sama policie nicméně hovoří o polovině.

"Asi 1200 lidí se zúčastnilo nepovolené veřejné akce. Kvůli porušení pravidel pro pořádání demonstrací bylo zadrženo více než 200 lidí," uvedl policejní mluvčí podle agentury TASS. Navalnému za opakované porušení těchto pravidel hrozí 30 dnů za mřížemi.

Mezi zadrženými jsou podle serveru Newsru.com i reportér serveru Meduza, šéfredaktorka portálu MBCH-Media a zpravodajové rozhlasové stanice Kommersant a nezávislé televize Dožď. Policisté se zvláště zaměřují na lidi v tričkách s nápisem "Já jsem / my jsme Ivan Golunov". Podle blogera Ilji Varlamova použili proti demonstrantům obušky.

"Třesu se, moc mě bolí noha a hlava," postěžoval si fotoreportér Valerij Těněvoj na to, že jej při zatýkání policisté zbili. Odmítal totiž vymazat snímky, které na demonstraci pořídil.

Asi stovka protestujících se sešla i v druhém největším ruském městě, Petrohradu. Zde policie na rozdíl od Moskvy nezasáhla a demonstrace se odehrála v klidu, napsal místní server Fontanka.ru.

Golunov, známý odhalováním korupce, byl sice v úterý pod tlakem veřejnosti náhle zbaven všech obvinění, ale organizátoři demonstraci neodvolali, přestože ji úřady nepovolily.

Golunova zadržela policie minulý čtvrtek pod záminkou údajného obchodování s drogami. Když se domáhal advokáta, policisté ho prý zbili. Policie tvrdí, že narkotika, určená k prodeji, se našla v batohu při domovní prohlídce novinářova bytu. Z devíti fotografií, údajně pořízených při prohlídce, ale osm zachycuje jiný byt.

Golunov tvrdí, že drogy, údajně nalezené během domovní prohlídky, podstrčili do jeho bytu sami policisté, aby jej dostali do vězení. Hrozilo mu až 20 let za mřížemi. Případ vyvolal vlnu pobouření, za Golunova se postavili jeho kolegové z nezávislých i státních médií. Ukončení stíhání oznámil v úterý osobně ministr vnitra, který uznal, že proti novináři nejsou důkazy.

 

Právě se děje

Další zprávy