Bahrajn popravil tři vězně. Zpravodajka OSN žádala nový proces, muži podle ní byli mučeni

V Bahrajnu v sobotu popravili tři lidi usvědčené ve dvou různých procesech. Oznámil to veřejný prokurátor. V jednom případu šlo o terorismus a vraždu policisty, ve druhém o zabití imáma mešity.

Tento článek je více než rok starý.

Manáma Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zvláštní zpravodajka OSN pro lidská práva Agnès Callamardová

Zvláštní zpravodajka OSN pro lidská práva Agnès Callamardová | Foto: Jose Cabezas | Zdroj: Reuters

Zvláštní zpravodajka OSN pro lidská práva Agnès Callamardová se v pátek pokusila popravě zabránit výzvou bahrajnskému panovníkovi, aby tresty smrti v případě dvou mužů zrušil. Podle Callamardové byli Alí Muhammad Hakím Arab a Ahmad Ísá Malalí ve vězení mučeni, nezúčastnili se procesu a odsouzeni byli v nepřítomnosti. Bylo jim 24, respektive 25 let.

Federální vláda USA po 16 letech obnoví trest smrti. Ministr spravedlnosti nařídil pět poprav

Číst článek

„Bahrajnské úřady musejí zrušit plán popravit ty muže, zrušit trest smrti a zajistit opakování procesu ve shodě s mezinárodním právem. Trest smrti může být proveden jenom v případě nejtěžších zločinů a po procesu, jehož součástí budou všechny možné záruky,“ sdělila Callamardová.

Malalí a Arab byli souzeni v rámci skupiny 60 lidí loni v lednu a vyčerpali všechny možnosti odvolání. Zatčeni byli odděleně v roce 2017.

Velvyslanectví Bahrajnu ve Washingtonu v pátečním prohlášení uvedlo, že soudní procesy proběhly „v souladu s bahrajnskými zákony, které dodržují mezinárodní standardy“. V souvislosti s trestem smrti se ostrovní království odvolávalo na Spojené státy, kde se tento typ trestu také používá. Ve čtvrtek americké ministerstvo spravedlnosti oznámilo, že po 16 letech obnoví popravy vězňů odsouzených federálními soudy.

Lidskoprávní organizace Amnesty International v pátek upozornila, že příbuzní dostali možnost navštívit muže ve věznici, kde byla zpřísněna bezpečnostní opatření, což svědčí o blížící se popravě. Podle bahrajnského zákona mají odsouzenci a smrt právo sejít se v den popravy s rodinou.

Bahrajn se potýká s vlnami protestů od rok 2011, kdy úřady potlačily protest šíitů, kteří se snažili prosadit politické reformy. Země ležící v Perském zálivu patří ke spojencům Západu, ale čelí také kritice za nedostatky v oblasti lidských práv. Má 1,4 milionu obyvatel, z nichž většina vyznává šíitský islám, avšak u moci je sunnitská dynastie Chalífů.

Podle aktivistů bojujících za lidská práva jsou šíité v této konstituční monarchii terčem systematického pronásledování. Vládnoucí klan to popírá a z rozdmýchávání nepokojů viní Írán.

lac, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme