Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Svět

Západ může nést podíl na válečných zločinech v Jemenu, uvedla OSN

Při posledním náletu v Jemenu zahynulo nejméně 100 lidí. foto: Reuters

NEW YORK - Spojené státy, Británie, Francie a Írán mohou nést díl odpovědnosti za možné válečné zločiny spáchané aktéry, které podporují ve válce v Jemenu. S odvoláním na zprávu OSN o tom ve středu informoval zpravodajský web BBC.
  9:04

Dokument varuje státy zapojené nepřímo do konfliktu v Jemenu, že mohou být shledány vinnými z podílu na porušování lidských práv. Západní státy poskytují mezinárodní koalici v čele se Saúdskou Arábií, která ve válce stojí na straně mezinárodně uznávané jemenské vlády, zbraně a logistickou podporu. Írán naopak podporuje šíitské povstalce známé jako Húsíové. Obě válčící strany podle expertů v konfliktu beztrestně porušují lidská práva.

Zpráva OSN zdokumentovala nálety na civilní infrastrukturu a její ostřelování, stejně tak jako výbuchy nášlapných min, mimosoudní popravy, zadržování, mučení, sexuální násilí a blokování přístupu k humanitární pomoci.

Při náletu v Jemenu zahynulo nejméně 100 lidí.
Při náletu v Jemenu zahynulo nejméně 100 lidí.

Čtyři roky trvající konflikt si podle OSN již vyžádal životy nejméně 7290 civilistů a 80 procent populace, tedy asi 24 milionů lidí, potřebuje humanitární pomoc, z toho životy deseti milionů lidí na této pomoci zcela závisejí.

Zpráva OSN se opírá o 600 rozhovorů se svědky a oběťmi války v Jemenu, stejně tak jako o volně přístupné dokumenty. Na základě těchto informací experti dospěli k závěru, že jemenská vláda, koalice vedená Saúdskou Arábií i Húsiové beztrestně porušovali mezinárodní humanitární a lidská práva.

Okamžitě zastavte násilí na civilistech, žádají experti

Experti zkoumali řadu koaličních náletů, při kterých zemřeli civilisté, a dospěli k závěru, že bombardování pravděpodobně nepředcházelo dostatečné ujištění, že civilisté budou v bezpečí, což představuje porušování mezinárodního práva. Toho se podle expertů dopustili také povstalci. Všechny strany se také podle zprávy pokoušely obyvatele vyhladovět. Experti proto vyzvali aktéry konfliktu k okamžitému zastavení násilí na civilistech a vzkázali dalším státům, aby do Jemenu neposílaly zbraně.

„Legálnost prodeje zbraní z Francie, Spojeného království, Spojených států a dalších zemí, je stále rozporuplná a je předmětem řízení několika soudů v domovských zemích,“ uvedli experti. Jména lidí, kteří se v Jemenu mohli dopustit mezinárodních zločinů, experti zapsali na neveřejný seznam, který zaslali Vysokému komisaři OSN pro lidská práva.

Jemenská vláda, mezinárodní koalice a povstalci se k obviněním nevyjádřili, v minulosti ale opakovaně odmítli, že by se dopouštěli válečných zločinů. Britská vláda v prohlášení uvedla, že uplatňuje přísná pravidla o prodeji zbraní a usiluje o diplomatické řešení konfliktu. Odhadnout kolik si britské bomby a nálety britských letadel v Jemenu vyžádaly životů, ale podle ní nelze, jelikož to koalice nemapuje. Spojené státy se postavily proti ukončení prodeje zbraní a pomoci koalici v Jemenu s odůvodněním, že pokračování v této činnosti spíše civilistům pomůže.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!