Hlavní obsah

Cenzura na TikToku? Američanka mluví o Ujgurech, její účet prý několikrát smazali

Foto: TikTok - @getmefamouspartthree

Feroza Azizová začíná videa tím, že lidem ukazuje, jak si natočit řasy.

Reklama

Navenek se její videa tváří jako make-upové tutoriály, ve skutečnosti v nich ale šíří povědomí o utlačování ujgurské menšiny v Číně. Američanka Feroza Azizová teď tvrdí, že její příspěvky nejrychleji rostoucí platforma na světě TikTok cenzuruje.

Článek

„Ahoj lidi, dneska vás naučím, jak si prodloužit řasy. Nejdříve si vezměte kleštičky a pak si řasy, samozřejmě, natočte,” začíná video Azizové.

„Kleštičky potom položte a použijte svůj mobil, na kterém teď právě jste, k vyhledání toho, co se děje v Číně. Jak tam mají koncentrační tábory, do kterých posílají nevinné muslimy,” změnila teenagerka najednou téma a začala mluvit o porušování lidských práv Ujgurů, jejichž umísťování do vězeňských táborů v Sin-ťiangu přirovnala k novému holokaustu.

Trojdílná série tiktokových videí se začala rychle šířit internetem. „Spousta z vás se ptá, co můžete udělat, říkáte, že vám není dost let, že je vám mezi deseti až šestnácti, tak co můžete dělat. Tak zaprvé to není správné myšlení. Šíření povědomí dokáže zázraky,” říká sedmnáctiletá Američanka s afghánskými kořeny v druhé části jejího vzkazu.

„Politicky citlivý obsah“

Ve videích vysvětlila, proč pokaždé začíná „make-upovým” úvodem. „Mimochodem, tohle říkám proto, aby TikTok moje videa nezablokoval,” podotkla Azizová. S cenzurou na této sociální síti, která funguje na principu vytváření a sdílení krátkých videí, má dívka údajně zkušenost – TikTok měl její účet několikrát blokovat.

„Jen muslimka, která chce mít vliv. Naposledy mě smazali,” má Azizová napsáno v profilu.

To ale platforma, kterou provozuje čínská společnost ByteDance se sídlem v Pekingu, popřela. „TikTok politicky citlivý obsah nekoriguje,” řekl tiskový mluvčí firmy podle britského serveru The Guardian, který se odkázal na BBC. Podle něj porušila Azizová pravidlo zakazující zahrnovat do videí téma terorismu, proto společnost smazala jedno její video.

Američanka ale na platformu udeřila, že její videa nepochopila a že jí okamžitě zablokovala účet poté, co Azizová zveřejnila videa, v nichž zmiňovala Sin-ťiang. Kromě nich přidala i příspěvky, ve kterých si dělala legraci z urážek, které kdy dostala – jedna z nich se týkala i jednoho ze zakladatelů teroristické organizace al-Káida Usámy bin Ládina, napsal britský The Guardian.

Poté, co jí TikTok účet údajně smazal poprvé, si Azizová vytvořila nový profil. „Zablokovali ho hned poté, co jsem řekla něco o Ujgurech. Od TikToku jsem nedostala žádnou zprávu, proč mi smazali video šířící povědomí, a později mi profil smazali úplně,” uvedla teenagerka podle The Guardian.

„Obavy jsou oprávněné“

Britský server zveřejnil i uniklý manuál pro zaměstnance platformy pro korigování obsahu. TikTok v nich nezmiňuje přímo Sin-ťiang, ale zakazuje „vysoce kontroverzní témata jako separatismus, konflikty náboženských sekt, konflikty mezi etnickými skupinami, například zveličování konfliktů islámských sekt”.

Kromě utlačování Ujgurů TikTok podle The Guardian zakazuje i zmínky o tibetské nezávislosti, masakru na náměstí Nebeského klidu v roce 1989 nebo náboženské skupině Falub Gong.

Server Business Insider přišel se svědectvím zaměstnanců americké pobočky platformy. Ti tvrdili, že jim pekingská centrála nařizovala cenzurovat videa, která by byla z hlediska kultury problematická pro Čínu.

Alex Stamos, bývalý šéf bezpečnosti Facebooku, se k problematice vyjádřil pro americký The Washington Post. Uvedl, že obavy kvůli potenciálnímu sledování a cenzurování uživatelů jsou oprávněné. A to zejména proto, že je aplikace oblíbená mezi mladými lidmi a dětmi.

„Společnost funguje pod křídly politického režimu cenzury. A čínská vláda nemá problém říct svým společnostem, kde by měly, co se týče politické debaty, ubrat,” uvedl Stamos.

Reklama

Související témata:

Doporučované