Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Svět

Íránské úřady v předvečer plánovaných protestů v části země vypnuly internet

Íránská vlajka (ilustrační) foto: Reuters

Teherán - Íránské úřady v předvečer plánovaných protivládních protestů vypnuly v některých provinciích mobilní datovou síť. S odvoláním na nejmenovaného úředníka o tom ve středu informovala tamní polooficiální agentura ILNA.
  20:41

Íránci na sociálních sítích na čtvrtek plánují vzpomínkové protesty a také smuteční obřady za ty, kteří zemřeli při demonstracích minulý měsíc, uvedla agentura Reuters.

Americké sankce proti Íránu jsou bezohlednou závislostí, řekl tamní ministr zahraničí

Významný pokles v přístupech na internet potvrdila na twitteru nevládní agentura NetBlocks. Podle zdroje agentury ILNA přístup z mobilních zařízení na zahraniční stránky zablokovaly „bezpečnostní úřady“.

Omezení se týká provincií Alborz, Kurdistán a Zandžán ve středním a západním Íránu a provincie Fárs na jihu země. „Podle našeho zdroje je možné, že znepřístupnění sítě postihne i další provincie,“ uvedla ILNA. To agentuře Reuters potvrdil také obyvatel Ahvázu, hlavního města provincie Chúzestán. „Kontroloval jsem to u sebe a ptal se i přítele. Internet na našich mobilech nefunguje.“

Mluvčí ministerstva spojů a informačních technologií však odmítá, že by úřady internet znepřístupnily. „Soudy či jiné zmocněné úřady žádný podobný rozkaz nevydaly,“ napsal mluvčí na twitteru a informaci označil za falešné zprávy. Narušení sítě odmítli i tři íránští mobilní operátoři.

Íránské úřady zablokovaly obyvatelům přístup na internet už v listopadu, kdy v zemi propukly nepokoje. Jejich spouštěčem bylo rozhodnutí vlády zvýšit ceny pohonných hmot až o 300 procent. Později se rozšířily do více než stovky měst a získaly politický náboj, když mladí demonstranti začali požadovat odstoupení náboženského vedení země. Teheránští duchovní vůdci z organizace protestů obvinili kriminální živly napojené na Spojené státy, Izrael, Saúdskou Arábii a íránskou opozici žijící v exilu.

Podle amerických úřadů mohlo při týdenních protestech zemřít až 1000 lidí, organizace na ochranu lidských práv Amnesty International odhaduje počet obětí na životech na 304. Íránské úřady zatím oficiální bilanci neuvedly, na začátku prosince však přiznaly, že bezpečnostní složky při demonstracích zabíjely.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.