Chci v Polsku zákaz propagace ideologie LGBT ve veřejných institucích, řekl prezident Duda

Polský prezident Andrzej Duda, který se ve volbách koncem tohoto měsíce bude snažit svůj post obhájit, chce ve školách zakázat výuku o ideologii prosazující posílení práv sexuálních menšin. Ve snaze oslovit konzervativní voliče také řekl, že manželství může být jedině svazkem muže a ženy.

Tento článek je více než rok starý.

Varšava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polský prezident Andrzej Duda

Polský prezident Andrzej Duda | Zdroj: Reuters

Duda by si přál, aby v Polsku platil „zákaz propagace ideologie LGBT ve veřejných institucích“. Podle něho jsou především rodiče odpovědní za sexuální výchovu svých dětí. Když ve středu podpisoval takzvanou Chartu pro rodiny, svůj sociální a rodinný program, ujistil, že „neexistuje manželství v jiné podobě, než je svazek ženy a muže, to je jediná ústavně přípustná forma“.

Primátor Varšavy Trzaskowski bude kandidovat na prezidenta. Během týdne získal 1,6 milionu podpisů

Číst článek

Obrana manželství v jeho tradiční podobě má obrovský význam „pro stabilitu a budování dobře fungujícího, silného státu“, řekl také Duda, který je blízkým spojencem vládnoucí národně-konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS). Její politici zastávají názor, že hnutí za práva sexuálních menšin je hrozbou pro polský národ a jeho identitu.

Varšavský primátor Rafal Trzaskowski z proevropské Občanské platformy, Dudův hlavní rival ve volbách naplánovaných na 28. června, řekl, že pokud ho lidé zvolí, chtěl by především společnost spojovat, a ne dělit, protože v tom spatřuje úkol prezidenta.

„Chtěl bych být prezidentem všech rodin, nejen těch PiSovských, ale také všech lidí žijících bez partnera, seniorů, opuštěných lidí,“ řekl Trzaskowski.

Polský prezident Duda narapoval skladbu na podporu zdravotníků. ‚Jeho verš je nesmyslný,‘ tvrdí vědec

Číst článek

Konzervativce loni v březnu pobouřilo, když Varšava pod jeho vedením přijala takzvanou Chartu LGBT, jejímž cílem je kromě jiného usnadnit život lidem s menšinovou sexuální orientací nebo zavést ve školách sexuální výchovu podle standardů Světové zdravotnické organizace (WHO).

Agentura Reuters připomíná, že pro vládnoucí PiS je nesmírně důležité, aby Duda post obhájil a strana, která je od moci od roku 2015, mohla dále prosazovat svůj konzervativní program.

V posledních letech ovládla klíčové instituce v zemi a zejména v justici zavedla kontroverzní reformy, které ostře kritizuje Evropská komise. Duda v průzkumech před Trzaskowským vede, jeho náskok se však snižuje s tím, jak polská ekonomika začíná pociťovat dopady krize způsobené pandemií covidu-19.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme