Hlavní obsah

Příběh služebnice? Polsko odstoupí od smlouvy bránící ženy před násilím

Foto: Profimedia.cz

Mnohé z protestujících oblékly kostýmy odkazující k seriálovému zpracování Příběhu služebnice.

Reklama

Škodlivá, ideologická, nutící děti učit se o genderu, narušující náboženské tradice - tak vidí polský kabinet úmluvu proti domácímu násilí. Poláky tak vládní kroky opět zvedly ze židle a vešli do ulic nejen v barvách duhy.

Článek

Podle polského ministra spravedlnosti Zbigniewa Ziobra je Istanbulská úmluva příliš „ideologická“. Příští týden by tak Polsko mělo podniknout kroky, kterými se od této evropské smlouvy o násilí na ženách vzdálí. Ziobrovo ministerstvo předloží žádost o zahájení procesu odstoupení.

„(Istanbulská úmluva) obsahuje prvky ideologické povahy, které považujeme za škodlivé,“ uvedl na páteční tiskové konferenci Ziobro a dodal, že reformy zavedené v zemi v posledních letech poskytují ženám dostatečnou ochranu.

Istanbulská úmluva

Úmluva Rady Evropy o prevenci a boji proti násilí na ženách a domácímu násilí, známá též jako Istanbulská úmluva, je mezinárodní smlouva Rady Evropy zaměřená na potírání a prevenci násilí na ženách a domácího násilí. Podle přehledu Rady Evropy úmluva zavádí soubor definic trestných činů, například mrzačení ženského genitálu, vynucený sňatek, nebezpečné pronásledování (stalking), vynucený potrat a vynucená sterilizace.

Česká republika tuto smlouvu stále neratifikovala. O ratifikaci jednala naposledy Rada vlády pro rovnost žen a mužů na svém zasedání 20. února 2020.

Polská vládnoucí strana Právo a spravedlnosti (PiS) a její koaliční partneři se úzce spojují s katolickou církví a prosazují konzervativní sociální agendu. Nepřátelství k právům homosexuálů bylo jedním z hlavních témat, která prezident Andrzej Duda propagoval během úspěšné volební kampaně tento měsíc, která mu napomohla k těsnému znovuzískání prezidentského křesla.

Jen v jednom z namátkově zvolených homofobních výroků polský prezident označuje „LGBT za ideologii horší než komunismus“. PiS se ostře vyhrazuje také proti potratům.

V pátek tak do ulic měst napříč Polskem vyšly tisíce nejen těch, kterých se změny bezprostředně dotknou a ohrozí. „Tímto dosáhneme akorát legalizace domácího násilí,“ řekla podle The Guardianu během pátečního pochodu ve Varšavě Marta Lempartová, jedna z organizátorek protestů. Mnozí drželi transparenty s nápisem: „PiS je ženské peklo.“

PiS nespokojenost s Istanbulskou úmluvou projevuje od roku 2015, kdy ji Polsko ratifikovalo v rámci předchozí centristické vlády. Nynější vláda tvrdí, že smlouva je neuctivá vůči náboženství a vyžaduje ve školách výuku liberálních sociálních politik a genderové ideologie, která je v rozporu s polskými rodinnými tradicemi.

Ziobro uvnitř vládnoucí koalice představuje menší pravicové křídlo. Mluvčí vlády v sobotu nebyl k zastižení pro vyjádření k tomu, zda Ziobrovo oznámení o plánech na ukončení smlouvy představuje kolektivní rozhodnutí.

Podle Světové zdravotnické organizace domácí násilí v Evropě prudce narostlo během izolačních opatření zavedených kvůli šíření koronaviru.

Reklama

Související témata:

Doporučované