Rusko a Krym

Krym po anexi: Kritici obtěžováni, napadáni a mučeni

Krymským úřadům se nepodařilo vyšetřit mučení a sérii únosů kritiků režimu. Úřady se uchýlily k zastrašovacím kampaním, které mají za úkol umlčet disidenty.

Dokument Amnesty k porušování práv na svobodu projevu, shromažďování a sdružování na Krymu ukazuje, jak krymské orgány porušují  práva vůči pro-ukrajinským médiím a organizacím i vůči krymským Tatarům a jednotlivcům, kteří kritizují režim.

"Od doby, kdy Rusko anektovalo Krym, úřady používají širokou škálu taktik, aby umlčely disent. Záplava únosů mezi březnem a zářím (2014/15), vedla mnoho kritiků režimu k opuštění regionu. Ti, kteří zůstali, jsou den co den napadáni ze strany státních příslušníků, kteří mají umlčet protivníky,"řekl John Dalhuisen, ředitel Amnesty International pro Evropu a střední Asii.

Únosy a mučení - žádné vyšetřování

Od připojení Krymu k Rusku bylo alespoň sedm lidí uneseno. Jejich osud zůstává neznámý. Jeden z unesených byl nalezen mrtvý se známkami mučení.

Amnesty International zdokumentovalo zmizení tří krymských Tatarů. Islyam Dzhepparov (19) a  Dzhevdet Islyamov (23). Tito muži byli 29. září 2014 uneseni dodávkou čtyřmi muži v černých uniformách. Od té doby je nikdo neviděl. Reshat Ametov (39) byl unesen po loňské účasti na březnové demonstraci. Jeho tělo bylo později nalezeno se známkami mučení. Tyto incidenty nebyly ze strany krymských úřadů vyšetřovány.

V březnu roku 2014 byl ředitel Ukrajinského domu, organizace podporující ukrajinský jazyk a kulturu, Andriy Schekun, unesen proruskými milicemi. Po dobu 11 dnů byl držen na tajném místě, kde ho mučili elektrickým proudem. Po tomto incidentu byl předán ukrajinské armádě. Tři další členové této organizace zmizeli a nebyli nalezeni.

"Krymské úřady nám říkají, že stále vyšetřují všechny případy únosů a mučení. My ale musíme vidět konkrétní důkazy, že se tak děje." řekl John Dalhuisen.

Přísná opatření proti médiím

Státní úřady se na Krymu snaží vytvářet atmosféru strachu pomocí zastrašování a omezujících zákonů, které umlčují média a nevládní organizace.

Asi 30 ozbrojených a maskovaných mužů ze speciální policejní jednotky vpadlo 26. ledna 2015 do kanceláří krymské Tatarské televizní stanice ATR. Narušili tak vysílání a odvezli si všechny dokumenty datované od roku 2014.

Ještě před zásahem televizní stanice vykonávala autocenzuru, přestala používat slova jako je "anexe '' a" okupace ". Po několika dnech však dostala varování od úřadů, že jejich vysílání bylo označeno za " extremistické "a tím pádem jim hrozí trestní stíhání.

Několik novinářů a bloggerů uprchlo z Krymu, protože se báli perzekuce. Například velmi známá pro-ukrajinská bloggerka Liza Bogutskaya, která byla předvolána k výslechu poté, co úředníci z "Centra pro boj s extremismem" prohledali její dům a vzali si data ke kontrole.

Úřady požadují, aby se veškeré sdělovací prostředky znovu zaregistrovaly. QHA, velice známá krymská Tatarská tisková agentura se nemohla registrovat. Krym však nepřišel s žádným konkrétním vysvětlením.

Žádné právo protestovat anebo oslavovat krymskou tatarskou kulturu

Veřejné protesty byly na Krymu zakázány. Povolení pro kulturní akce a demonstrace krymských Tatarů velice často nnení uděleno. Akce, které jsou povoleny, se vždy konají na odlehlých místech. To platí zejména u případů kulturních tradic.

Řada významných nezávislých organizací, které se hlavně zabývají otázkami lidských práv, přestala existovat. Organizace Mejlis, která zaštiťuje krymskou tatarskou komunitu, nebyla uznána a jeho prominentní členové jsou obtěžováni a pronásledováni.

"Jeden rok od připojení Krymu je se postoj úřadů dá shrnout jednoduše – buď se vám tu líbí, a když ne, tak odejděte anebo mlčte," řekl John Dalhuisen.

"Sice je v mezinárodních kruzích jen malá chuť tlačit na Rusko, aby obnovilo územní celistvost Ukrajiny, ale mělo by se přinejmenším mnohem více apelovat na ruské představitele, aby respektovali lidská práva všech obyvatel Krymu."

16.1.2018

USA: Zavřete po 16 letech Guantánamo jednou provždy

Při 16. výročí otevření nechvalně známého zadržovacího zařízení na námořní základně USA v zátoce Guantánamo Amnesty International znovu vyzývá ke spravedlivému procesu nebo okamžitému propuštění těch, kteří jsou tam zadrženi. Zároveň apeluje na jeho uzavření.

15.1.2018

Izrael: Mladá palestinská aktivistka Ahed Tamimiová musí být propuštěna

Izrael musí propustit 16letou palestinskou aktivistku, který by mohla čelit až desetiletému vězení kvůli hádce s izraelskými vojáky na okupovaném Západním břehu.

8.1.2018

Írán: Zastavte tvrdé zákroky a vyšetřete smrt demonstrantů

Íránské úřady musí zajistit právo na pokojný protest, vyšetřovat zprávy o tom, že bezpečnostní síly nezákonně používají střelné zbraně proti neozbrojeným demonstrantům a chránit stovky zadržených před mučením a jiným špatným zacházením.

3.1.2018

Saúdská Arábie: Císařovy nové šaty?

Generální tajemník Amnesty Salil Shetty hodnotí vyhlídky Saúdské Arábie na lepší lidskoprávní situaci.

27.12.2017

Maraton psaní dopisů: Kdo nám píše?

Shackelia Jacksonová z Jamajky posílá dopis všem, kdo se jí snaží pomoct v rámci Amnesty kampaně Maraton psaní dopisů.